Σε νέα προειδοποίηση για την επικινδυνότητα της χρήσης συσκευών αναπαραγωγής μουσικής σε υψηλή ένταση προχώρησε αμερικανός -αυτή τη φορά- επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πίτερ Ραμπίνοβιτς από το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, η υψηλή ένταση του ήχου σε συσκευές όπως π.χ. το iPod, μπορεί να αγγίζει και τα 120 ντεσιμπέλ και θα μπορούσε να παρομοιαστεί με εκείνη των μηχανών αεροσκαφών. Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή, υπερβαίνει ακόμη και την ένταση του ήχου ενός κομπρεσέρ εν λειτουργία.

Το πρόβλημα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σοβαρό λόγω των ακουστικών που συνοδεύουν τις συσκευές αυτές – πρόκειται για τις λεγόμενες «ψείρες», οι οποίες εφαρμόζουν στο εσωτερικό του καναλιού του αυτιού, μεταδίδοντας έτσι την ένταση απευθείας στο τύμπανο του αυτιού.

Η έκθεση του ειδικού δημοσιεύεται στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης «British Medical Journal» και ακολουθεί την πρόσφατη προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό της έντασης των εν λόγω συσκευών.

Εκτιμήσεις της Κομισιόν, μάλιστα, αναφέρονταν στην πιθανότητα, σε μία 10ετία από σήμερα, το 10% των 30χρονων να χρειάζονται ειδική συσκευή βαρηκοΐας, λόγω της εκκωφαντικής μουσικής που συνηθίζουν να ακούνε.

Διαβάστε ακόμα:
Όχι δυνατά τα mp3 λέει και η ΕΕ
http://www.vita.gr/html/ent/393/ent.8393.asp

Ναι στη μουσική, όχι στα υψηλά db
http://www.vita.gr/html/ent/537/ent.7537.asp

Κουφοί οι μισοί χρήστες mp3 players!
http://www.vita.gr/html/ent/146/ent.8146.asp