Μια πρωτοποριακή γονιδιακή εξέταση, η οποία γίνεται με ένα απλό τεστ αίματος, φαίνεται το ίδιο αποτελεσματική με τη βιοψία στην οποία υποβάλλονται ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Μεταμόσχευσης Καρδιάς και Πνευμόνων στο Σικάγο, από τους ειδικούς του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, οι οποίοι μελέτησαν την αποτελεσματικότητα του τεστ.

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα μπροστά όσον αφορά τη διαχείριση των ατόμων που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, γιατί τώρα θα μπορούμε με ασφάλεια να μειώσουμε τον αριθμό των βιοψιών», εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης για την αποτελεσματικότητα του τεστ, δρ. Χάνα Βαλεντάιν.

Το περιβόητο τεστ αίματος ονομάζεται AlloMap και αποτελεί επινόηση της εταιρείας XDx Inc. Σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσε να γλιτώσει από την ταλαιπωρία της βιοψίας τούς ασθενείς που χρειάζεται να υποβληθούν σε μεταμόσχευση καρδιάς.

Η επεμβατική διαδικασία της βιοψίας -γνωστή ως ενδομυοκαρδιακή βιοψία για ασθενείς με καρδιακό μόσχευμα- πραγματοποιείται μετά την επέμβαση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει πιθανότητα απόρριψης του μοσχεύματος, και μάλιστα μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε βλάβη των καρδιακών βαλβίδων.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εισάγουν ένα σωληνάκι σε φλέβα του λαιμού και το οδηγούν στην καρδιά, προκειμένου να συλλέξουν και να εξετάσουν στη συνέχεια δείγμα από τον καρδιακό ιστό.

Η μελέτη των αμερικανών σε 600 ασθενείς -από τους οποίους κάποιοι υποβλήθηκαν σε βιοψία και άλλοι σε ηχοκαρδιογράφημα και το τεστ AlloMap- έδειξε ότι το απλό τεστ αίματος μπορεί να εξετάσει επιτυχώς κατά πόσον εκφράζονται στο αίμα συγκεκριμένα γονίδια που συνδέονται με την απόρριψη του μοσχεύματος.

Το εν λόγω τεστ έλαβε έγκριση κυκλοφορίας του από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Αύγουστο του 2008 και ήδη εφαρμόζεται σε 65 αμερικανικά μεταμοσχευτικά κέντρα.

Διαβάστε ακόμα:
Τεστ στο σπίτι
http://www.vita.gr/html/ent/045/ent.10045.asp

Γονιδιακό τεστ για τις αντικαρκινικές θεραπείες
http://www.vita.gr/html/ent/070/ent.11070.asp

Τεστ αίματος για τον καρκίνο του μαστού!
http://www.vita.gr/html/ent/104/ent.11104.asp