Συμβαίνει ακόμα και στις καλύτερες μαγείρισσες, πόσο μάλλον σε όσες τώρα ξεκινάμε να γνωρίσουμε τη μέχρι πρότινος άχρηστη κουζίνα. Λίγο να «χαζέψουμε» στην τηλεόραση, λίγο να μιλήσουμε στο τηλέφωνο, λίγο να τσεκάρουμε τα mails και η καταστροφή δεν αργεί να έρθει. Επειδή, όμως, δεν έχουμε πάντα την πολυτέλεια να πετάμε αυτό που φτιάχνουμε και να ξεκινάμε από την αρχή, δείτε πώς, με τη βοήθεια του ειδικού, μπορούμε να μετατρέψουμε τις μικρές καταστροφές σε μικρές δημιουργίες.

Πολύ ώριμες ντομάτες
Όπως συνήθως, αγοράσατε περισσότερες από όσες χρειαζόσασταν και κάποιες παραωρίμασαν.

Ιδέα 1
Ώριμες ψητές ντομάτες
Κόψτε τις σε χοντρές φέτες, πασπαλίστε τις με αλάτι, ζάχαρη και μπαχαρικά και ψήστε τις στο φούρνο. Σερβίρετέ τις με μοτσαρέλα και ελαιόλαδο.

Ιδέα 2
Κρύα σούπα gazpacho
Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα δροσερό gazpacho.
Υλικά (για 8 άτομα)
6 ώριμες ντομάτες (ξεφλουδισμένες)
4 φλιτζάνια χυμό ντομάτας
1 κρεμμύδι
1 αγγούρι (καθαρισμένο και ξεσποριασμένο)
1 πιπεριά (ξεσποριασμένη)
2 σέλερι
1-2 κουταλιές μαϊντανό
2 κουταλιές σχοινόπρασο
1 σκελίδα σκόρδο (λιωμένη)
1/4 του φλιτζανιού ξίδι
1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
2 κουταλιές χυμό λεμονιού
2 κουταλάκια ζάχαρη
Αλάτι
Πιπέρι
Λίγες σταγόνες tabasco
Εκτέλεση Κόψτε τα υλικά και ανακατέψτε τα όλα μαζί καλά σε ένα δοχείο. Βάλτε το μείγμα σε ένα γυάλινο δοχείο, κλείστε το καλά και αφήστε τη σούπα στο ψυγείο όλο το βράδυ, ώστε να αναμειχθούν τα αρώματα.

Παραβρασμένες πατάτες
Θέλατε απλώς να τις βράσετε για να φτιάξετε πατατοσαλάτα, αλλά ξεχαστήκατε με το αγαπημένο σας σίριαλ. Ο πουρές δεν είναι η μόνη λύση.

Ιδέα
Στον φούρνο με θυμάρι
Βάλτε τις σε ένα ταψί με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο θυμάρι ή δεντρολίβανο και ψήστε τις στους 220° C στοναέρα μέχρι να πάρουν χρώμα. Κατόπιν βγάλτε τις με προσοχή και σερβίρετε. Μπορείτε, επίσης, να αφήσετε τις πατάτες να στραγγίξουν και να τις τηγανίσετε σε ένα βαθύ τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Ανακατέψτε μερικές φορές μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα και… καλή όρεξη!


Tip!

Για να πετύχει το βράσιμο της πατάτας, μην περιμένετε να βράσει το αλατισμένο νερό για να τη ρίξετε. Βάλτε την από την αρχή, όσο είναι ακόμα κρύο.



Λιωμένα λαχανικά
Αποφασίσατε να χρησιμοποιήσετε τον ατμομάγειρα που τόσο καιρό μαζεύει σκόνη, αλλά δεν υπολογίσατε σωστά τον χρόνο που χρειάζονται τα λαχανικά για να ψηθούν.
Ιδέα
Quiche λαχανικών
Όσο είναι ζεστά, πασπαλίστε τα με αλάτι και τριμμένο μαλακό τυρί. Μπορείτε, επίσης, να τα βάλετε σε βάση τάρτας και να φτιάξετε μια quiche λαχανικών ή να τα χρησιμοποιήσετε για μια σούπα λαχανικών.

Λασπωμένα ζυμαρικά
Βάλατε τα ζυμαρικά να βράσουν, αλλά δεν προσέξατε ότι θέλουν μόνο 7 λεπτά για να ετοιμαστούν.
Ιδέα
Στον φούρνο ολοταχώς!
Βάλτε τα στον φούρνο με κρέμα γάλακτος, τριμμένο τυρί και μανιτάρια ή ό,τι άλλα λαχανικά σάς αρέσουν.

«Αρπαγμένο» κοτόπουλο
Βάλατε το κοτόπουλο στη σχάρα και αρχίσατε τις δουλειές. Η ώρα πέρασε, «απορροφηθήκατε» και θυμηθήκατε το κοτοπουλάκι όταν άρχισε να μυρίζει καμένο.

Ιδέα 1
Με βινεγκρέτ
Όσο είναι ακόμα ζεστό, καλύψτε το ξεροψημένο σας κοτόπουλο με μια πλούσια βινεγκρέτ από ελαιόλαδο, ξίδι ή λεμόνι, αλάτι, μπαχαρικά και μυρωδικά της αρεσκείας σας, όπως πιπέρι, βασιλικό, εστραγκόν, θυμάρι. Κόψτε το κρέας σε λεπτές φέτες και απλώστε από πάνω τη σάλτσα.

Ιδέα 2
Φτιάξτε νόστιμο ζωμό!
Βάλτε σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό το κοτόπουλο, 1 σέλερι, 1 κρεμμύδι, 1 μανιτάρι, 1 καρότο, μαϊντανό, δάφνη και πιπέρι και βράστε για 35 λεπτά. Σουρώστε το ζωμό με λεπτή σήτα και… έχετε τη βάση για μία γευστική κοτόσουπα ή μία σάλτσα ψητού κοτόπουλου!

Περίσσεψε σφολιάτα
Δεν έχετε εξοικειωθεί ακόμα με τις ποσότητες των συνταγών και σας περίσσεψαν κομματάκια σφολιάτας.

Ιδέα
Ανάποδη τάρτα
Ενώστε όλα μαζί τα κομμάτια σε μία ζύμη και ανοίξτε ξανά ένα φύλλο, το οποίο, αν και δεν φουσκώνει όπως η σφολιάτα, μπορεί να γίνει μια ωραία tarte tatin μήλου.
Υλικά (για 8 άτομα)
8 μήλα
1 φρέσκια βανίλια
200 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. ανάλατο βούτυρο
300 γρ. σφολιάτα
1 κρόκο αυγού
5 ml κρέμα γάλακτος

Για τη σος
150 γρ. ανάλατο βούτυρο
150 γρ. ζάχαρη άχνη
150 γρ. golden syrup
70 γρ. κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση Αλείψτε καλά με το βούτυρο ένα βαθύ τηγάνι. Ανοίξτε τη βανίλια και αναμείξτε τους σπόρους με τη ζάχαρη. Ρίξτε το μείγμα στο βουτυρωμένο τηγάνι και απλώστε το. Καθαρίστε τα μήλα, βγάλτε όλα τα κουκούτσια και κόψτε τα στη μέση. Τοποθετήστε τα στο τηγάνι με το κυρτό μέρος προς τα κάτω, κολλητά μεταξύ τους, και ψήστε τα στο φούρνο μέχρι να αρχίσουν να καραμελώνουν. Στο μεταξύ, απλώστε τη σφολιάτα σε αλευρωμένη επιφάνεια, κόψτε ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο από το σκεύος και τρυπήστε τη με ένα πιρούνι. Βγάλτε το σκεύος από το φούρνο, απλώστε από πάνω τη σφολιάτα και διπλώστε τις άκρες που περισσεύουν προς τα κάτω. Αλείψτε το φύλλο με τον χτυπημένο κρόκο και ψήστε μέχρι να πάρει χρώμα. Παράλληλα, φτιάξτε τη σος, βράζοντας τη ζάχαρη, το σιρόπι και το βούτυρο μέχρι να καραμελώσουν, προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε καλά. Στραγγίξτε την τάρτα από τα περίσσια υγρά, περιμένετε 20 λεπτά και μετά γυρίστε τη σε ένα πιάτο και σερβίρετέ την αμέσως, ρίχνοντας τριγύρω τη σος καραμέλας.

Σπασμένο κέικ
Φτιάξατε το πρώτο σας κέικ, αλλά προσπαθώντας να το βγάλετε από τη φόρμα σάς έσπασε σε μερικά σημεία.

Ιδέα
Ganache σοκολάτας
Ζεστάνετε σε μια κατσαρόλα 200 γρ. κρέμα γάλακτος και 20 γρ. γλυκόζη μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού, και σταδιακά προσθέστε 250 γρ. σοκολάτα. Στο τέλος, προσθέστε και 25 γρ. βούτυρο. Ανακατέψτε το διαλυμένο κέικ με την ganache, αδειάστε το μείγμα σε μια φόρμα που έχετε καλύψει με διπλό wrap και αφήστε το στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα.



Tip!

Αν θέλετε, προσθέστε στην ganache ξύσμα πορτοκαλιού ή 1 σφηνάκι από όποιο λικέρ σάς αρέσει.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Κωστίκα, σεφ – ιδιοκτήτη του «Little Red Kitchen fine dinning services».