Με μόλις 0,5 mg τεστοστερόνης οι ερευνητές από τα Πανεπιστήμια της Ουτρέχτης και του Κέιπ Τάουν μεταμόρφωσαν 25 γυναίκες σε τέρατα καχυποψίας. Συγκεκριμένα, δοκίμασαν την επίδραση αυτής της ανδρικής ορμόνης στο γυναικείο οργανισμό επιλέγοντας γυναίκες που οι μισές ήταν αρκετά καχύποπτες «από τη φύση τους» και οι άλλες μισές αντιθέτως ήταν αυτό που λέμε «ανυποψίαστες, θετικές, καλόβολες και μάλλον εύπιστες έως αφελείς». Στη συνέχεια, έδειξαν στις γυναίκες βίντεο ή φωτογραφίες και ήλεγξαν τον τρόπο που αντιμετώπιζαν τα αντίστοιχα θέματα. Διαπίστωσαν ότι όσες ήταν ήδη αρκετά καχύποπτες, έγιναν λίγο πιο διερευνητικές και αρνητικές, αλλά δεν παρουσίασαν θεαματική διαφορά ως προς τη συνηθισμένη στάση ζωής τους. Η μεγάλη διαφορά παρατηρήθηκε στην ομάδα των «καλόβολων γυναικών που το μυαλό τους δεν πάει στο κακό». Αυτές μετά τη λήψη της ορμόνης έδειξαν κάθετη αλλαγή στην αντιμετώπιση των καταστάσεων και έγιναν (παροδικά πάντως) πολύ καχύποπτες, αμφισβητώντας κάθε καλή πρόθεση. Η προσθήκη της τεστοστερόνης, δηλαδή, μείωσε το αίσθημα εμπιστοσύνης προς τους άλλους.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό συμβαίνει επειδή η τεστοστερόνη εξουδετερώνει σε μεγάλο βαθμό στο γυναικείο οργανισμό την οξυτοκίνη, την ορμόνη που κάνει τις γυναίκες να εμπιστεύονται τους άλλους. Αν θέλετε να διαβάσετε (στα αγγλικά) κάτι παραπάνω για την έρευνα, μπορείτε να επισκεφτείτε την επιστημονική επιθεώρηση που τη δημοσιεύει:«Proceedings of the National Academy of Sciences».

Να υπενθυμίσουμε ότι η τεστοστερόνη σε χαμηλά επίπεδα υπάρχει και στη γυναίκα και αυξάνει την ερωτική επιθυμία, όπως και την τριχοφυΐα της, αλλά οι άνδρες έχουν πολλαπλάσια επίπεδα του συγκεκριμένου ανδρογόνου στον οργανισμό τους.