Αμερικανοί ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα μιας ομάδας νιτροζαμινών στα τσιγάρα (συγκεκριμένα, τις TSNA) και διαπίστωσαν ότι μερικά πακέτα -τα δικά τους- είναι τελικά πιο «βαριά» από τα άλλα. Εκείνο που έκαναν οι ειδικοί ήταν να μετρήσουν τα επίπεδα των νιτροζαμινών στο στόμα και στα ούρα των καπνιστών. Διαπίστωσαν ότι όσοι κάπνιζαν αμερικανικά καπνά είχαν τριπλάσια επίπεδα νιτροζαμινών στο στόμα και διπλάσια στα ούρα. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα αυτών των καρκινογόνων σε καπνιστές που ήταν σχετικά πιστοί στις μάρκες τους και -μεταξύ αυτών- ήταν τα Players light και DuMaurier στον Καναδά, τα Marlboro, Newport Light και Camel Light στις ΗΠΑ, τα Peter Jackson και Peter Stuyvesant στην Αυστραλία, και, τέλος, τα Benson & Hedges και Silk Cut Purple στη Βρετανία.

Η σύγκριση έγινε μεταξύ αμερικανικών, καναδέζικων, βρετανικών και αυστραλιανών εταιρειών, οπότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πού βρίσκονται τα επίπεδα των νιτροζαμινών στα ελληνικά καπνά. Εκείνο που ξέρουμε, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Υγείας, είναι ότι τα επίπεδα αυτών των καρκινογόνων στο τσιγάρο εξαρτώνται από το χαρμάνι ή blend του καπνού, από τον τρόπο επεξεργασίας του (θερμική επεξεργασία, επίπεδα υγρασίας κλπ.), αλλά και από τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν στην καλλιέργειά του.

Οι ειδικοί επισημαίνουν, πάντως, ότι το τσιγάρο έχει πολλά καρκινογόνα και ότι, αν κάποιος εστιάζεται μόνον σε ένα από αυτά, ίσως έμμεσα δημιουργεί την ψευδαίσθηση ότι μειώνοντας το συγκεκριμένο, καθιστά το κάπνισμα ασφαλέστερο. Η καπνοβιομηχανία Φίλιπ Μόρις ανακοίνωσε σχετικά: «Προσπαθούμε να μειώσουμε τις νιτροζαμίνες, αλλά δεν υπάρχει κανένα τσιγάρο που να θεωρείται ασφαλές και αν κάποιος ανησυχεί με την ανασφάλεια του καπνίσματος, τότε η καλύτερη λύση είναι να το κόψει».

Μπορείτε να διαβάσετε (στα αγγλικά) περισσότερες λεπτομέρειες σε ένα από τα site του αμερικανικού υπουργείου Υγείας, του Centers for Disease Control & Prevention1, και σε λίγες μέρες, πάλι στα αγγλικά, μπορείτε να διαβάσετε την έρευνα στην επιστημονική επιθεώρηση Cancer Epidemiology and Biomarkers/, όπου και αναμένεται να δημοσιευτεί online η σχετική έρευνα.

Διαβάστε ακόμα:
Τσιγάρα με αιμοσφαιρίνη χοίρων
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.11266.asp

«Ένοχο» γονίδιο για καρκίνο του πνεύμονα σε μη καπνιστές
http://www.vita.gr/html/ent/222/ent.11222.asp

Και τα πούρα βλάπτουν τους πνεύμονες
http://www.vita.gr/html/ent/997/ent.10997.asp

Πιο επικίνδυνο το «πρωινό» τσιγάρο
http://www.vita.gr/html/ent/527/ent.10527.asp