Διαβάσαμε ένα ενδιαφέρον άρθρο στους «New York Times» και σας το μεταφέρουμε. Ο αρθρογράφος πήρε συνέντευξη από την καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας Σούζαν Φίλιπς, η οποία υποστηρίζει ότι αν είμαστε με τον άνδρα ή τη γυναίκα μας τόσο ανεκτικοί όσο είμαστε με τα γατιά ή τα σκυλιά μας, οι γάμοι και γενικότερα οι σχέσεις μας θα ήταν πολύ καλύτερες. Αναφέρει ότι συνήθως συγχωρούμε στα ζώα τα πάντα, επειδή μας αγαπούν χωρίς να θέτουν όρους, αλλά η αλήθεια είναι ότι ειδικά τα τετράποδα είναι ιδιαίτερα απαιτητικά. Απαιτούν τροφή, νερό, χάδια, βόλτα και κατά καιρούς κάνουν ανυπολόγιστες ζημιές. Εντούτοις, ποιος μπορεί να κρατήσει κακία σε ένα κουταβάκι; «Τους τα συγχωρούμε όλα επειδή τα αγαπάμε πολύ», λέει η Φίλιπς.

Βέβαια, στο ζώο δεν μπορείς να καταλογίσεις κακή πρόθεση, όπως κάνεις στο/στη σύντροφό σου – το τετράποδο έχει το ακαταλόγιστο. Εντούτοις, η Φίλιπς έχει πάλι έτοιμη την απάντηση: «Ό,τι και αν χρεώνετε ως ευθύνη στο σύντροφό σας μετά από κάτι “στραβό”, μπορείτε τουλάχιστον να του δείξετε προκαταβολικά, δηλαδή στη ρουτίνα σας, και προτού συμβεί κάτι που θα οδηγήσει στην αντιπαράθεση και στην αναζήτηση ευθυνών, την τρυφερότητα που δείχνετε στο ζώο σας».

Όταν επιστρέφετε από τη δουλειά, συνήθως χαϊδεύετε τη γάτα σας, κοιτάτε αν έχει νερό και φαγητό κλπ. «Όμως, οι περισσότεροι δεν χαϊδεύετε τον ή τη σύντροφό σας αμέσως μόλις γυρίσετε στο σπίτι, ούτε είναι η πρώτη σας έγνοια να δείτε τι χρειάζεται», λέει η Φίλιπς. «Μα ο άνθρωπος μπορεί να φροντίσει τον εαυτό του», είναι η εύκολη απάντηση. «Κι εσείς το ίδιο», απαντά η καθηγήτρια και προσθέτει: «Εντούτοις, ενώ είστε ενήλικοι και ασφαλώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας, ζητάτε πάντα περισσότερη τρυφερότητα ή κατανόηση από το/τη σύντροφό σας. Ε, λοιπόν, το ίδιο κάνει και εκείνος ή εκείνη. Θεωρούν ότι δικαιούνται περισσότερη αγάπη και κατανόηση. Για να ξεπεραστεί αυτή η αμοιβαία απαίτηση, ας αντιμετωπίσει ο ένας τον άλλο με τη μίνιμουμ φροντίδα που δείχνουν όλοι για το σκύλο ή τη γάτα τους: Ένα χάδι παραπάνω, μια ερώτηση για το πρόβλημα που αντιμετώπισε σήμερα και περισσότερη κατανόηση για τις ζημιές που έκανε».