Αναστάτωση προκάλεσε η ανάκληση παιδικών γυάλινων ποτηριών με εικόνες του Σρεκ στις ΗΠΑ –ποτηριών που διένειμε και ανακάλεσε στη συνέχεια η εταιρία MacDonald’s. Τα ποτήρια είχαν εντυπωμένη τη ζωγραφιά του Σρεκ στο γυαλί τους και για αυτή την επεξεργασία είχε χρησιμοποιηθεί κάδμιο, μία ουσία που από ένα επίπεδο και επάνω θεωρείται επικίνδυνη για καρκινογένεση.

Τα ποτήρια άρχισαν να διανέμονται το Μάιο και ανακλήθηκαν ένα μήνα αργότερα, όταν παρενέβη μια αμερικανίδα βουλευτής η οποία έμαθε «από ανώνυμο πληροφοριοδότη» ότι «μοιράζονται σε παιδιά ποτήρια με κάδμιο». Τότε η βουλευτής συνέλεξε μερικά ποτήρια και τα έστειλε για επανέλεγχο στο αμερικανικό υπουργείο Υγείας. Η εταιρεία MacDonald’s στη συνέχεια προχώρησε στην ανάκληση των ποτηριών, επιμένοντας όμως ότι τα σκεύη είχαν παραχθεί στις ΗΠΑ από γαλλική εταιρία σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και ότι είχαν ήδη ελεχθεί από τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες –είχαν δε κριθεί ασφαλή. Όσον αφορά στα επίπεδα του καδμίου βρέθηκαν σε μερικά σκεύη «λίγο υψηλότερα» από το όριο που ισχύει στις ΗΠΑ, όμως δεν ανακοινώθηκε «πόσο λίγο» ήταν αυτό το λίγο. Λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο πρόβλημα μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά, στο ειδησεογραφικό;o πρακτορείο Associated Press.

Το θέμα που απασχολεί όμως Ευρωπαίους και Αμερικανούς δεν είναι μόνον οι Σρεκ, για τους οποίους έγινε θόρυβος και στο κάτω-κάτω ανακλήθηκαν. Αναρωτιώνται πόσα από αυτά τα παρόμοια ποτήρια που όλοι κατά καιρούς προμηθευόμαστε και χρησιμοποιούμε τα τελευταία 20 χρόνια κατασκευάστηκαν με χρήση καρκινογόνων ουσιών. Μήπως δηλαδή χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα κάποιες ουσίες στην επεξεργασία γυάλινων ή πλαστικών σκευών με εντυπωμένες παιδικές (ή μη παιδικές) ζωγραφιές και με διάφορα σχέδια; Και αν ναι, σε ποια επίπεδα άραγε κυμαίνονται αυτές οι επικίνδυνες ουσίες στο ποτήρι απ’ που πίνουμε νερό ή στο πιάτο απ’ όπου τρώμε;

Διαβάστε ακόμα:
Πιο καρκινογόνα τα αμερικανικά τσιγάρα;
http://www.vita.gr/html/ent/585/ent.11585.asp

Χυμοί φρούτων πλούσιοι σε… καρκινογόνα!
http://www.vita.gr/html/ent/071/ent.11071.asp

Καρκινογόνα κινητά;
http://www.vita.gr/html/ent/282/ent.10282.asp

Μουλιάστε και ξενοιάστε!
http://www.vita.gr/html/ent/436/ent.5436.asp