Ολλανδική έρευνα έδειξε ότι τα παιδιά που υιοθετούνται ή γεννώνται από ομοφυλόφιλες γυναίκες και μεγαλώνουν στη συνέχεια σε νοικοκυριά με γονείς δύο γυναίκες, παρουσιάζουν πολύ καλή εικόνα τόσο στην ακαδημαϊκή τους πορεία, όσο και στις κοινωνικές τους σχέσεις. Οι Ολλανδοί εξέτασαν 78 εφήβους από ισάριθμες οικογένειες με το συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι τα παιδιά αυτά «τα πηγαίνουν θαυμάσια στην κοινωνική ζωή» και παρουσιάζουν «λιγότερα προβλήματα επιθετικότητας και παραβατικής συμπεριφοράς από το μέσο όρο των συνομηλίκων τους»

«Πώς ερμηνεύεται αυτό;» αναρωτιούνται πολλοί γονείς που έχουν το συνήθη σεξουαλικό προσανατολισμό και που απ’ όσο γνωρίζουν το παιδί χρειάζεται δύο πρότυπα –ένα από το κάθε φύλο. Τα ευρήματα αυτά δηλαδή δεν συνάδουν με τις πεποιθήσεις της πλειοψηφίας των ειδικών ψυχολόγων για την ισορροπημένη ανατροφή ενός παιδιού.

Οι ερευνητές όμως ερμηνεύουν το ζήτημα τονίζοντας την μεγάλη σημασία της προσεγμένης ανατροφής. Εξηγούν ότι «δεν πρόκειται για παιδιά που ήρθαν τυχαία στον κόσμο, αλλά παιδιά συνειδητής επιλογής, και κατ ουσία οι γονείς ή ο γονιός τους ανέλαβε το ρόλο του πιο συνειδητά και υπεύθυνα από το μέσο γονιό. Επίσης οι μητέρες σε αυτήν την ομάδα είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερη ηλικία και αυτός ο παράγοντας προσθέτει συνήθως γονεϊκή υπευθυνότητα λόγω της ωριμότητας που παρέχει αυτή καθαυτή η ηλικία του γονέα. Επίσης οι περισσότερες μητέρες, επειδή ακριβώς είχαν αυτή την ιδιαιτερότητα στο σεξουαλικό προσανατολισμό τους, παρακολούθησαν μαθήματα ανατροφής και ψυχολογίας –κάτι που σπάνια κάνει ο μέσος γονιός»

Πάντως είναι η πρώτη έρευνα που γίνεται επί του θέματος (οι προηγούμενες εξέτασαν την ανάπτυξη νηπίων). Η τωρινή φτάνει μέχρι την εφηβεία, οπότε δεν ξέρουμε ποια είναι η μακροχρόνια εξέλιξη των παιδιών από νοικοκυριά όπου πατέρας και μητέρα ανήκουν στο γυναικείο φύλο. Το γεγονός δηλαδή ότι τα παιδιά έχουν συνεπέστερη ακαδημαϊκή πορεία και μικρότερη επιθετικότητα από το μέσο όρο, είναι μεν πολύ θετικό, αλλά μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες και όπως λένε οι περισσότεροι ειδικοί, αυτά τα θετικά στοιχεία δεν αποτελούν το άλφα και το ωμέγα μιας ισορροπημένης προσωπικότητας –χρειάζονται και άλλες θετικές παράμετροι για μια ευτυχισμένη ζωή. Το κυριότερο είναι ότι αυτές οι παράμετροι εμφανίζονται πια στην ενήλικη ζωή και μόνον τότε μπορεί να τεκμηριωθεί πώς τα πήγε κάθε γονιός με την ανατροφή του παιδιού του.

Διαβάστε ακόμα:
Ομοφυλόφιλος: γεννιέσαι ή γίνεσαι;
http://www.vita.gr/html/ent/071/ent.7071.asp

Οι γκέι, οι λεσβίες και ο εγκέφαλος
http://www.vita.gr/html/ent/802/ent.6802.asp

Είμαστε συγκάτοικοι για χάρη του παιδιού
http://www.vita.gr/html/ent/199/ent.11199.asp

Χωρίστε επιτέλους!
http://www.vita.gr/html/ent/862/ent.10862.asp