Μέχρι τώρα, η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να απαλλαγούμε από το τοπικό πάχος ήταν η λιποαναρρόφηση. Σήμερα, η αισθητική ιατρική στρέφεται στη φύση, για να καταφέρει να εξαφανίσει το λίπος χωρίς να καταπονήσει το σώμα. Τα επιτεύγματα της φυτοθεραπείας είναι η καινούργια τάση στα ιατρεία των δερματολόγων και των πλαστικών χειρουργών που θέλουν να κάνουν γλυπτική σώματος με ήπιες μεθόδους. «Τα εκχυλίσματα των φυτών έχουν εντυπωσιακή επίδραση στο δερματικό και τον υποδόριο λιπώδη ιστό», μας λέει η δερματολόγος κ. Πηνελόπη Τυμπανίδου, μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, η οποία συμμετείχε σε έρευνες για τη θεραπευτική δράση των φυτών στο Νοσοκομείο «St. Mary’s» του Λονδίνου. «Οι ιδιότητές τους, αν και είναι γνωστές από την παραδοσιακή ιατρική, τώρα πια αποδεικνύονται και επιστημονικά, μέσα από κλινικές έρευνες», προσθέτει. Στόχος των νέων μεθόδων λιποδιάλυσης είναι να καταστρέψουν τα λιποκύτταρα χωρίς να ανοίξουν τομές στο δέρμα. Μεταφέροντας τις δραστικές ουσίες κάτω από το δέρμα, επιτίθενται στα λιποκύτταρα και απελευθερώνουν το λίπος. Αυτό, στη συνέχεια, παροχετεύεται στο λεμφικό σύστημα και οδηγείται στο ήπαρ, όπου μεταβολίζεται. Το τοπικό πάχος παύει να είναι συγκεντρωμένο σε ένα μόνο σημείο. Κατευθύνεται στο σύστημα «αποχέτευσης» του οργανισμού και σταδιακά αποβάλλεται.

Το πλεονέκτημα της φυτικής αντιμετώπισης
Οι περιοχές που χρησιμεύουν στον οργανισμό ως λιποαποθήκες έχουν ποικίλα προβλήματα. Το λίπος συσσωρεύεται, δίνοντας συχνά την όψη της κυτταρίτιδας, το δέρμα ταλαιπωρείται και χάνει την ελαστικότητά του εξαιτίας της διόγκωσης του φορτίου που κουβαλά, ενώ πολλές φορές η κατάσταση αυτή επιβαρύνεται από την κατακράτηση υγρών. «Η θεραπεία με φυτικά εκχυλίσματα μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε όλες τις αιτίες του τοπικού πάχους συγχρόνως», μας εξηγεί η κ. Τυμπανίδου, και συμπληρώνει: «Το πλεονέκτημα των ουσιών που προέρχονται από τη φύση είναι ότι καθεμία από αυτές συνδυάζει πολλές ιδιότητες. Ένα φυτό μπορεί συγχρόνως να καταπολεμά την κατακράτηση υγρών, να έχει αντιφλεγμονώδη δράση, αλλά και να προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, η φαρμακευτική βοτανολογία μάς δίνει τη δυνατότητα να δημιουργούμε θεραπείες sur mesure, προσαρμοσμένες στις ανάγκες της ασθενούς. Επιλέγουμε τα φυτικά εκχυλίσματα ανάλογα με τις ιδιότητες που μας ενδιαφέρουν, τα συνδυάζουμε, κι έτσι προκύπτει ένα καινούργιο, εξατομικευμένο θεραπευτικό διάλυμα». Η εφαρμογή γίνεται συνήθως με ενέσεις μεσοθεραπείας, που είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για τη μεταφορά δραστικών ουσιών στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν και μη επεμβατικές μεθόδους, που δεν απαιτούν ενέσεις.

Τα πιο δραστικά εκχυλίσματα
Σόγια

Η λεκιθίνη της σόγιας είναι γνωστή για τη λιποδιαλυτική της δράση. Εδώ και λίγο καιρό έχει αποκτήσει μία ακόμη χρήση. Η φωσφατιδυλοχολίνη, το ένζυμο που περιέχεται στη λεκιθίνη της σόγιας, επιτίθεται στα τοιχώματα των λιποκυττάρων, τα καταστρέφει και απελευθερώνει το λίπος. Στη συνέχεια, μετατρέπει τα μόριά του σε ελεύθερα λιπαρά οξέα, ώστε να μεταβολιστούν από τον οργανισμό και να καούν. Πρώτη η βραζιλιάνα δερματολόγος κ. Πατρίτσια Ρίτες ανακάλυψε ότι κάνοντας ενέσεις με αυτό το ένζυμο μπορεί να διαλύσει τοπικά το λίπος. «Τα αποτελέσματα αρχίζουν να γίνονται ορατά 4 εβδομάδες μετά την πρώτη έγχυση», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Κωνσταντίνος Φλώρος. «Η ουσία θεωρείται ακίνδυνη στις κατάλληλες δοσολογίες και δεν προκαλούνται παρενέργειες όταν εφαρμόζεται για αισθητικούς σκοπούς. Ωστόσο, μετά τη θεραπεία μπορεί να παρατηρηθούν τοπικά οιδήματα και εκχυμώσεις», εξηγεί.
Η εφαρμογή
Η λιποδιάλυση γίνεται με ενέσεις στο ιατρείο, χωρίς να χρειαστεί χειρουργείο. Συνήθως, 2 έως 4 θεραπείες, με ενδιάμεσα διαστήματα 6 έως 8 εβδομάδων, είναι αρκετές για την επίτευξη του επιθυμητού στόχου. Προτού ξεκινήσει η θεραπεία, η γιατρός παίρνει αναλυτικό ιστορικό της υγείας της ασθενούς και, στη συνέχεια, συστήνει εξετάσεις αίματος, ώστε να ελεγχθούν διάφορες λειτουργίες, όπως η ηπατική. Καθώς το ήπαρ είναι το όργανο που θα μεταβολίσει το απελευθερωμένο λίπος, είναι σημαντικό να ελεγχθεί η κατάστασή του. Έπειτα, προχωρά στην πρώτη συνεδρία λιποδιάλυσης με ενέσεις. Μετά από 1 μήνα συστήνει και πάλι εξετάσεις αίματος, ώστε να διαπιστωθούν η λειτουργία του ήπατος και ο επιτυχημένος μεταβολισμός του λίπους. Αν όλα εξελίσσονται κανονικά, τότε η θεραπεία συνεχίζεται. Τα αποτελέσματα θεωρούνται μόνιμα, καθώς τα λιποκύτταρα που έχουν καταστραφεί δεν μπορούν να δημιουργηθούν ξανά.
Το κόστος
Μία επίσκεψη στοιχίζει περίπου 300€.


Καφές
Η καφεΐνη, η ενεργός ουσία που περιέχεται στους κόκκους του καφέ, καταπολεμά το λίπος και την κατακράτηση υγρών. «Η λιποδιαλυτική της δράση αναπτύσσεται καθώς βοηθά το λίπος που είναι παγιδευμένο μέσα στα τοιχώματα των λιποκυττάρων να γίνει πιο λεπτόρρευστο», εξηγεί η δερματολόγος κ. Πηνελόπη Τυμπανίδου, και συνεχίζει: «Έτσι, το διευκολύνει να διαπηδήσει και να προωθηθεί προς το ήπαρ για να μεταβολιστεί. Αν και δεν καταστρέφει τη μεμβράνη των λιποκυττάρων, ενισχύει τη δυνατότητα του οργανισμού να κάνει καύσεις. Συγχρόνως, έχει και διουρητική δράση, αφού, όταν εφαρμόζεται τοπικά, απομακρύνει τα περιττά υγρά. Με αυτό τον τρόπο, αντιμετωπίζει το πρήξιμο και ενεργοποιεί το λιπώδη ιστό ώστε να αποσυμφορηθεί».
Η εφαρμογή
Με ενέσεις στη μεσαία στιβάδα του δέρματος, αυτήν που έδωσε και το όνομά της στη μέθοδο (μεσοθεραπεία), μεταφέρουν την καφεΐνη ακριβώς στο σημείο που την έχει ανάγκη. «Η τεχνική αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να την προσαρμόζουμε απόλυτα στις ανάγκες της ασθενούς. Σε ένα σοβαρό πρόβλημα, για παράδειγμα, μπορούμε να ξεκινήσουμε με μία θεραπεία εφόδου, έτσι ώστε να το καταπολεμήσουμε δυναμικά εξαρχής. Συνεχίζουμε με ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, και ολοκληρώνουμε με τη φάση της συντήρησης». Συνήθως χρειάζονται 8 έως 12 συνεδρίες, με απόσταση 1 εβδομάδας μεταξύ τους. Η βελτίωση της κυτταρίτιδας είναι εμφανής 1,5 μήνα μετά την έναρξη της θεραπείας.
Το κόστος
Ξεκινά από 150€ για κάθε συνεδρία.


Αγκινάρα
Όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν τη θαυματουργό δράση της αγκινάρας κατά του λίπους, αλλά και κατά των τοξινών. Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται στις μεθόδους τοπικής λιποδιάλυσης, ενώ θεωρείται ιδανικό για προγράμματα αποτοξίνωσης, επειδή βοηθά στην απομάκρυνση των υγρών που κατακρατούνται. Επιπλέον, γερμανοί ερευνητές πρόσφατα ανακάλυψαν ότι η αγκινάρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τις πιο ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες. Έτσι, προστατεύει το δέρμα από τη χαλάρωση και τη φθορά.
H εφαρμογή
Το εκχύλισμα της αγκινάρας συνδυάζεται με άλλα φυτικά συστατικά, όπως η καφεΐνη και το πράσινο τσάι, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρά μεσοθεραπευτικά διαλύματα που καταπολεμούν την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος. Η πιο αποτελεσματική χορήγησή τους γίνεται με ενέσεις μεσοθεραπείας. Ωστόσο, τώρα οι δερματολόγοι εφαρμόζουν την πρωτοποριακή μέθοδο της «μεσοθεραπείας χωρίς ενέσεις». Πρόκειται για μια τεχνική που βραβεύτηκε με Νόμπελ Χημείας το 2003 και δίνει στους ειδικούς τη δυνατότητα να μεταφέρουν φαρμακευτικούς παράγοντες κάτω από την επιδερμίδα, χωρίς να την τρυπήσουν με βελόνες. «Η τεχνολογία του Eporex μάς δίνει τη δυνατότητα να διαπηδήσουμε το φραγμό του δέρματος και να μεταφέρουμε σημαντικές ποσότητες των ενεργών στοιχείων σε βάθος, που φτάνει τα 10 χιλιοστά», μας λέει η δερματολόγος κ. Μαρία Μαυρίδου. «Το θεραπευτικό διάλυμα με το εκχύλισμα της αγκινάρας τοποθετείται μέσα στο θάλαμο ιονισμού του μηχανήματος, φορτίζεται ηλεκτρικά χωρίς να έρθει σε επαφή με το περιβάλλον και, στη συνέχεια, προωθείται στη διαδερμική χορήγηση», συμπληρώνει. Συγχρόνως, η συσκευή κάνει μικρομασάζ με παλμικά κύματα στο σώμα. Έτσι, εκτός από τη χημική επίδραση του διαλύματος, οι ιστοί κινητοποιούνται και μηχανικά, ώστε να τονωθεί η μικροκυκλοφορία, αλλά και να ενισχυθεί η απορρόφηση των δραστικών ουσιών. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας, χρειάζονται 12 έως 16 επαναλήψεις, 2 φορές την εβδομάδα. Η λιποδιάλυση φαίνεται 2 μήνες μετά την έναρξη της θεραπείας.
Το κόστος
Κυμαίνεται στα 120€ κάθε επίσκεψη.


Γκουαρανά
Στη Βραζιλία, εκεί όπου τα στητά οπίσθια είναι πλέον επιστήμη, το πιο δυνατό φυτικό όπλο είναι οι καρποί του γκουαρανά. Το αναρριχητικό φυτό που ευδοκιμεί στον Αμαζόνιο είναι πλούσιο σε μια ομάδα δραστικών ουσιών, όπως η καφεΐνη, η θεοφυλλίνη και η θεοβρομίνη. Τα συστατικά αυτά έχουν αποδεδειγμένη αποιδηματική δράση, δηλαδή βοηθούν την περιοχή όπου παρατηρείται ανομοιόμορφη αύξηση λίπους (λιποδυστροφία) να απαλλαγεί από τα κατακρατημένα υγρά, να ξεπρηστεί και να λειτουργήσει φυσιολογικά. Συγχρόνως, ενισχύουν την καλή υγεία των αιμοφόρων αγγείων και του κυκλοφορικού συστήματος.
Η εφαρμογή
Το εκχύλισμα του γκουαρανά χρησιμοποιείται στα διαλύματα μεσοθεραπείας, αποτελεί όμως και το βασικό ενεργό συστατικό της μη επεμβατικής θεραπείας που ενισχύει τη λιποδιάλυση, ενώ παράλληλα αποτρέπει την επιπλέον αποθήκευση λίπους. Η μέθοδος εφαρμόζεται στο ιατρείο, όπου ο ειδικός απλώνει μία μάσκα σώματος με γκουαρανά και βιταμίνη C και, στη συνέχεια, αυξάνει τη δραστικότητά της με τη συσκευή lonzyme. Η τεχνολογία αυτή, που σχεδιάστηκε από το νοτιοαφρικανό πλαστικό χειρουργό κ. Ντες Φερνάντεζ, συνδυάζει την ιοντοφόρηση με την υπερηχοφόρηση για να κάνει τις ενεργές ουσίες να φτάσουν μέσα στο δέρμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, «Η μέθοδος μπορεί να επιτύχει 400% καλύτερη διείσδυση από την απλή εφαρμογή». «Για καλύτερα αποτελέσματα, συνιστάται αγωγή 6 έως 12 εφαρμογών, με συχνότητα 1 έως 2 επαναλήψεων την εβδομάδα, ενώ συνεχίζεται με ειδικά προϊόντα στο σπίτι», μας λέει ο πλαστικός χειρουργός κ. Ζήσης Μπουκουβάλας. Η βελτίωση στο τοπικό πάχος και στη χαλάρωση φαίνεται μετά τις 12 εφαρμογές.
Το κόστος
Mία συνεδρία στοιχίζει περίπου 80€.