Το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με τα καρδιαγγειακά και οι γυναίκες που είχαν συγκεντρωμένο το λίπος του τοπικά στους γλουτούς και τα πόδια παρηγορούνταν πως γλίτωναν τουλάχιστον από αυτή τη σοβαρή απειλή για την υγεία τους. Νεότερη έρευνα, όμως, δείχνει ότι ούτε αυτές είναι απόλυτα ασφαλείς: κινδυνεύουν περισσότερο από προβλήματα μνήμης και άνοια.

Οι ερευνητές συνέκριναν γυναίκες που είχαν σώματα σε σχήμα μήλου (λίπος στην κοιλιά) με γυναίκες που είχαν σώματα σε σχήμα αχλαδιού (μεγάλη περιφέρεια, αλλά σχετικά λεπτή μέση). Η σύγκριση έγινε σε ό,τι αφορά τις πνευματικές επιδόσεις των γυναικών αυτών μετά την εμμηνόπαυση. Έδειξε, λοιπόν, ότι ο σωματότυπος «αχλάδι» υστερεί σημαντικά σε μνημονικό σε σύγκριση με το σωματότυπο «μήλο». Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η διαφορά οφείλεται στη διαφορετική συμπεριφορά του λίπους ανάλογα με το πού βρίσκεται αυτό. Η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Diana Kerwin, είπε σχετικά τα εξής:

«Το λίπος απελευθερώνει στον οργανισμό κάποιες ορμόνες που λέγονται κυτοκίνες και οι οποίες, ανάλογα με τον τύπο τους, επηρεάζουν τη χοληστερίνη, την πίεση, την αντίσταση στην ινσουλίνη ή την πνευματική ακμή. Οι κυτοκίνες που απελευθερώνονται από το λίπος της περιοχής του ισχίου επηρεάζουν περισσότερο τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα τη μνήμη, ενώ οι κυτοκίνες που απελευθερώνονται από το λίπος της κοιλιάς επηρεάζουν περισσότερο το καρδιαγγειακό».