Ειδικοί διερεύνησαν μήπως έχουμε ήδη στη διάθεσή μας ένα είδος εμβολίου πολλαπλής χρήσης το οποίο ελέγχει τη χοληστερίνη, τα κιλά μας, την υπέρτασή μας και παράλληλα απομακρύνει τον κίνδυνο του διαβήτη. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», το εμβόλιο θα είναι ίσως έτοιμο σε 3 χρόνια και αν οι ειδικοί τα καταφέρουν (δηλαδή το κάνουν αποτελεσματικό και συνάμα ασφαλές), θα μας βοηθά να χάνουμε 6 κιλά μέσα σε 1 εξάμηνο χωρίς καμία ιδιαίτερη προσπάθεια. Η πρώτη ύλη του είναι η ορμόνη λιραγλουτίδη, η οποία ήδη χορηγείται ως σκεύασμα σε όσους έχουν διαβήτη τύπου 2 -δηλαδή των ενηλίκων. Η λιραγλουτίδη είναι ορμόνη που εκκρίνει ο ανθρώπινος οργανισμός ούτως ή άλλως σε μικρή ποσότητα και επηρεάζει το πόσο φαγητό θα καταναλώσουμε.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν το «εμβόλιό» τους να χορηγείται με μικρή ένεση (σαν στυλό) και η ορμόνη να ξεγελά τον εγκέφαλο – να τον κάνει να νομίζει ότι έφαγε περίπου 20% περισσότερο φαγητό από εκείνο που πράγματι κατανάλωσε. Στα πειράματα που ήδη έγιναν, οι γυναίκες και οι άνδρες που έκαναν το εμβόλιο επί 6 μήνες έχασαν κατά μέσο όρο 6 κιλά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί παρενέργειες από τα 550 άτομα με σοβαρό πρόβλημα παχυχσρκίας που δοκίμασαν το πειραματικό εμβόλιο.

Εκείνοι που συνέχισαν να παίρνουν την ορμόνη λιραγλουτίδη για 18 μήνες, στο διάστημα αυτό δεν ξανάβαλαν τα κιλά που είχαν χάσει Επίσης, έπεσε η πίεσή τους σε φυσιολογικά επίπεδα και παρουσίασαν βελτίωση στη χοληστερίνη – ανέβηκε η «καλή χοληστερίνη» και έπεσε η «κακή». Τέλος, για 18 μήνες δεν εκδήλωσαν διαβήτη.

Το θέμα είναι όμως -όπως με όλα τα χάπια ή ενέσεις ή επεμβάσεις αδυνατίσματος- η αλλαγή συνηθειών του ατόμου. Αν, δηλαδή, ο παχουλός δεν αλλάξει τη σχέση του με το φαγητό και δεν αρχίσει να αθλείται, θα πρέπει να παίρνει το χάπι στο διηνεκές.

Οι Βρετανοί υπολογίζουν ότι αν το σκεύασμα πάρει το δρόμο του εμπορίου για αδυνάτισμα, θα στοιχίζει γύρω στα 4 ευρώ την ημέρα ή γύρω στα 120 ευρώ το μήνα.


Διαβάστε ακόμη:
Αδυνάτισε με αυθυποβολή ότι είχε βάλει δακτύλιο
http://www.vita.gr/html/ent/821/ent.11821.asp


Αδυνατίζει η ρεσβερατρόλη
http://www.vita.gr/html/ent/699/ent.11699.asp

Θραύση κάνει στη Βρετανία χάπι αδυνατίσματος
http://www.vita.gr/html/ent/665/ent.11665.asp

Κόλπα καθηγητή Ψυχολογίας για πιο επιτυχημένη δίαιτα
http://www.vita.gr/html/ent/658/ent.11658.asp