Βρετανοί ερευνητές ίσως βρήκαν τον λόγο για τον οποίο οι γυναίκες που φορούν συνεχώς ψηλοτάκουνα παπούτσια, δυσκολεύονται ιδιαίτερα να φορέσουν τα σχετικά ίσια και βολικά. Πολλές έχουν τη συνήθεια να φορούν άλλα παπούτσια όταν οδηγούν (έχουν δεύτερο ζευγάρι στο ΙΧ, συνήθως ίσιο) και μετά ξαναβάζουν τα ψηλοτάκουνα για να κυκλοφορήσουν στο δρόμο ή στο γραφείο, ενώ πολλές με το που γυρίζουν σπίτι βάζουν τις ίσιες παντόφλες τους για να νιώσουν άνετα. Όμως αντί να ανακουφιστούν, νιώθουν συχνά πόνο.

Οι ακτινογραφίες, οι τομογραφίες αλλά και οι υπέρηχοι στην περιοχή του αστραγάλου των γυναικών έδειξαν ότι ενώ οι μυς αυτής της περιοχής φαίνονται να έχουν ίσο μήκος σε όσες αγαπάνε το «στιλέτο» και σε όσες προτιμούν το flat, τελικά στις πρώτες σταδιακά δημιουργείται μια σημαντική διαφορά: κονταίνουν οι μυικές ίνες. Καθώς οι ίνες γίνονται κοντύτερες, μειώνεται αυτομάτως η εκτατότητα του μυ και η γυναίκα δεν μπορεί να κάνει «στρέτσινγκ» στην συγκεκριμένη περιοχή ή να βάλει ίσιο παπούτσι –το ίσιο μετά από το ψηλοτάκουνο ουσιαστικά προκαλεί ένα είδος στρέτσινγκ ή διάτασης.

Παρά λοιπόν το φαινομενικά φυσιολογικό μήκος του μυ στην περιοχή του αστραγάλου, οι κοντύτερες ίνες ουσιαστικά τον κάνουν στην πράξη μικρότερο γιατί δεν μπορεί να τεντωθεί όσο των γυναικών που οι μυικές ίνες έχουν φυσιολογικό μήκος. Οσες λοιπόν αγαπούν τα ψηλοτάκουνα και τα φορούν 5 μέρες τη βδομάδα για πολλές ώρες, δεν έχουν την άνεση να περπατήσουν στο σπίτι τους ξυπόλητες ή με παντόφλα –ο αστράγαλος τις «ενοχλεί» γιατί τεντώνεται ο μυς. Επίσης η συνεχής χρήση ψηλοτάκουνων προκαλεί ένα είδος δυσκαμψίας στον αχίλλειο τένοντα. Οι μυς της περιοχής δηλαδή χάνουν όχι μόνον σε εκτατότητα αλλά και γενικά σε ελαστικότητα .

Η λύση είναι να φοράτε στη διάρκεια της ημέρας ποικιλία παπουτσιών, δηλαδή ψηλοτάκουνα αλλά και παπούτσια με συντηρητικό τακουνάκι, καθώς και εντελώς ίσια -δηλαδή να εναλλάσσετε διαφορετικά μεγέθη τακουνιών. Επειδή όμως οι περισσότερες εργάζονται και είναι δύσκολο να αλλάζουν 3-4 ζευγάρια παπουτσιών την ημέρα, η πιο πρακτική λύση είναι όταν επιστρέφετε στο σπίτι να κάνετε μια σχετικά απλή άσκηση για λίγα λεπτά κάθε μέρα. Πατάτε ξυπόλυτες και γερά σε ένα σκαλί με το δεξί πόδι και ανεβάζετε το αριστερό στο επόμενο σκαλοπάτι, όπου το πατάτε επίσης γερά. Στη συνέχεια λυγίζετε σιγά σιγά το αριστερό γόνατο συνεχίζοντας να πατάτε με όλο το πέλμα και στο πρώτο σκαλί και στο δεύτερο ώστε να τεντωθούν απαλά οι μυς και στους δύο αστραγάλους. Οι μυς μπορεί να γυμναστούν όπως σας βολεύει πάντως –το θέμα είναι να τους εκτείνετε για λίγα λεπτά κάθε μέρα.