Στα 20 σχεδόν όλες οι αλλαγές που αντιμετωπίζουμε είναι θετικές, καθώς ενηλικιωνόμαστε και αποκτάμε περισσότερη ελευθερία, ενώ σωματικά βρισκόμαστε στην καλύτερή μας φάση. Στα 30 γινόμαστε πιο σοφοί και το σώμα και το μυαλό μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση. Ωστόσο, έρχεται κάποια στιγμή -εκεί γύρω στα 50- που η εμφάνισή μας δεν μας ικανοποιεί απόλυτα και οι επιδόσεις μας αρχίζουν να πέφτουν. Τι να κάνουμε; Αντί να περιμένουμε την εφεύρεση που θα «παγώνει» το χρόνο, μπορούμε να επωφεληθούμε από τα όσα ήδη γνωρίζουμε, ώστε να μετατρέψουμε τα σημάδια του χρόνου σε χάδι.

Πρόσωπο νεανικό

Με το πέρασμα των χρόνων, το δέρμα χάνει τη σφριγηλότητα και τη λάμψη του και γίνεται πιο λεπτό και ξηρό. Το κολλαγόνο και η ελαστίνη εκφυλίζονται και τα πρώτα σημάδια κάνουν την εμφάνισή τους. Μπορεί οι ρυτίδες να σημαίνουν εμπειρία, αλλά ποιος θέλει να το παίζει παντογνώστης;

 • Ασπίδα στον ήλιο Το μεγαλύτερο μέρος των ρυτίδων προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο. Είναι, επομένως, απαραίτητη η χρήση αντιηλιακού όλο το χρόνο, ιδιαίτερα στο πρόσωπο και τα χέρια. Ενώ, είναι ευκαιρία να φορέσουμε τα καπέλα μας.
 • No smoking Μπορεί η τιμή των τσιγάρων να έχει φτάσει στα ύψη, αλλά εμείς συνεχίζουμε ακάθεκτοι. Ίσως, όμως, κόψουμε το κάπνισμα μόλις μάθουμε ότι, εκτός των άλλων, προκαλεί πρόωρες ρυτίδες, καθώς επιτείνει τη διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης.
 • Ωραία κοιμωμένη Ο ύπνος «θρέφει» το δέρμα, γι’ αυτό, αν δεν κοιμόμαστε αρκετά, μειώνεται ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων. Επιπλέον, είναι προτιμότερο να κοιμόμαστε ανάσκελα, γιατί το μαξιλάρι πιέζει το πρόσωπό μας και με τα χρόνια μπορεί να δημιουργηθούν ρυτίδες ύπνου.
 • Μάτια ερμητικά κλειστά Οποιαδήποτε επαναλαμβανόμενη κίνηση των μυών του προσώπου (π.χ. όταν συνοφρυωνόμαστε ή χαμογελάμε) μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ρυτίδων έκφρασης. Επειδή, όμως, το γέλιο κάνει καλό, ας φοράμε τουλάχιστον τα γυαλιά μας όταν βγαίνουμε στον ήλιο, ώστε να αποφεύγουμε το συνεχές συνοφρύωμα.
 • Διατροφή και ομορφιά Βασικό συστατικό για δέρμα νεανικό είναι τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C (π.χ. κόκκινη πιπεριά) και Ε (π.χ. ελαιόλαδο), (που αποτελούν συστατικά του κολλαγόνου και της ελαστίνης), τα φλαβονοειδή (π.χ. κακάο), οι κατεχίνες (π.χ. πράσινο τσάι), το β-καροτένιο (π.χ. κίτρινα, πορτοκαλί λαχανικά). Σημαντικό ρόλο παίζουν, επίσης, τα ω-3 λιπαρά οξέα (π.χ. ψάρια), που ρυθμίζουν τη δομή και την ελαστικότητα του δέρματος. Φυσικά, δεν ξεχνάμε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β (π.χ. βρόμη), που βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του δέρματος, και τον ψευδάργυρο (π.χ. στρείδια, μοσχάρι), που βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Τέλος, ας έχουμε πάντα μαζί μας ένα μπουκαλάκι νερό, για να διατηρείται ενυδατωμένο το δέρμα.
 • Βόλτα στην αγορά Ο καθαρισμός και η ενυδάτωση είναι το Α και το Ω για ένα υγιές δέρμα. Φροντίζουμε, λοιπόν, να το ενυδατώνουμε με τα κατάλληλα για την ηλικία και τον τύπο δέρματός μας προϊόντα και να καθαρίζουμε το πρόσωπό μας πριν κοιμηθούμε, ώστε να αναπνέει ελεύθερα και να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή ανανέωση των κυττάρων.
 • Για τους τολμηρούς Μπορούμε, αν θέλουμε, να καταφύγουμε σε πιο δραστικές λύσεις, όπως θεραπείες με laser, μπότοξ, πλαστικές επεμβάσεις.


Κορμί αλαβάστρινο

Όσο γυμνασμένοι κι αν είμαστε, τα χρόνια που περνούν οδηγούν τους μυς σε σταδιακή συρρίκνωση και τις μυϊκές ίνες σε ελάττωση του αριθμού και του μεγέθους τους. Αυτή η απώλεια μυϊκής μάζας επιβραδύνει το μεταβολισμό μας, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό σωματικού λίπους.

 • Μία πάνω, μία κάτω Το να παίρνουμε και να χάνουμε συνέχεια βάρος μπορεί να βλάψει την ελαστική δομή του δέρματος. Αυτό συμβαίνει γιατί όποτε χάνουμε βάρος, χάνουμε παράλληλα ένα ποσοστό λίπους και ένα ποσοστό μυών, ενώ όποτε «βάζουμε» κιλά, παίρνουμε κυρίως λίπος.
 • Ψάρι, κοτόπουλο ή μοσχαράκι Μία μερίδα κρέας μάς παρέχει τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε για να «χτίσουμε» μυϊκή μάζα και να προλάβουμε την απώλεια μυϊκού ιστού. Αν, όμως, το παρακάνουμε, η επιπλέον ποσότητα μετατρέπεται σε λίπος.
 • Keep walking Η προπόνηση με βάρη 3 φορές την εβδομάδα συμβάλλει στην απώλεια βάρους και αφαιρεί χρόνια απότο σώμα μας, επιβραδύνοντας την απώλεια μυϊκής μάζας που σχετίζεται με την ηλικία. Ωστόσο, δεν ξεχνάμε την αερόβια άσκηση, καθώς 20-30 λεπτά την ημέρα συμβάλλουν στην ανανέωση των κυττάρων, την καλύτερη οξυγόνωση του οργανισμού και την τόνωση των μυών.


Ατσαλένιος σκελετός

Η οστική μας πυκνότητα είναι μέγιστη στην ηλικία των 30-35 ετών. Όσο, όμως, περνούν τα χρόνια, ελαττώνεται με αποτέλεσμα τα κόκαλά μας να γίνονται λιγότερο πυκνά.

 • Ένα ποτήρι γάλα Το ασβέστιο είναι το συστατικό που έχει συνδεθεί όσο κανένα άλλο με την υγεία των οστών και η μειωμένη πρόσληψή του μέσω των τροφών (για παράδειγμα από το γάλα και το τυρί) ή η μειωμένη απορρόφησή του από τον οργανισμό σχετίζονται άμεσα με την οστεοπόρωση. Φυσικά, οι ανάγκες μας σε ασβέστιο διαφοροποιούνται ανάλογα με το φύλο και την ηλικία μας.
 • Κορίτσια στον ήλιο Η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και στην εναπόθεσή του στα οστά. Το μεγαλύτερο μέρος της συντίθεται στο δέρμα όταν καθόμαστε στον ήλιο, αλλά υπάρχουν και τρόφιμα που την περιέχουν (π.χ. αυγά, λιπαρά ψάρια, συκώτι). Πάντως, η καθημερινή έκθεση στον ήλιο (15-20 λεπτά) θεωρείται επαρκής για να καλύψει τις ανάγκες μας.
 • Βαράκια και βουτιές Κάνοντας 2-3 φορές την εβδομάδα ασκήσεις με λάστιχα ή βαράκια, τονώνουμε το μυϊκό ιστό και δυναμώνουμε το σκελετό μας. Φυσικά, δεν παραλείπουμε την αερόβια άσκηση, ακόμα και αν πρόκειται απλώς για το ανέβασμα της σκάλας και τα ψώνια, που δρουν και αυτά ευεργετικά για τα οστά μας.
 • «Αχτύπητο» δίδυμο Ο συνδυασμός του τσιγάρου με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή/και καφέ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση της οστεοπόρωσης, καθώς θεωρείται ότι επηρεάζει σε ένα βαθμό την απορρόφηση του ασβεστίου.


Βλέμμα κρυστάλλινο

Καθόμαστε να διαβάσουμε ένα βιβλίο και ξαφνικά συνειδητοποιούμε ότι, για να δούμε τα γράμματα, πρέπει να το κρατήσουμε λίγο μακριά. Η πρεσβυωπία είναι μία από τις παθήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουμε μεγαλώνοντας, ενώ ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μερικές ακόμα.

 • What’s up doc? Η πρόληψη μέσω της τακτικής εξέτασης από τον οφθαλμίατρό μας είναι το πρώτο βήμα για να προλάβουμε τα παραπάνω προβλήματα.
 • Από το πιάτο Οι βιταμίνες Α, C και Ε και τα ω-3 λιπαρά οξέα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλή λειτουργία της όρασης, προφυλάσσουν από οφθαλμικές φλεγμονές, απορροφούν ποσοστό της ακτινοβολίας που εισέρχεται στο μάτι, εμποδίζουν τον εκφυλισμό των οφθαλμικών κυττάρων και αποτρέπουν ή επιβραδύνουν την εξέλιξη του καταρράκτη. Μάλιστα, η λουτεΐνη, μια ουσία που βρίσκεται π.χ. στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τον κρόκο του αυγού, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
 • Ηλιοπροστασία Τα γυαλιά ηλίου είναι από τα αγαπημένα μας αξεσουάρ και η χρήση τους τόσο τις ηλιόλουστες ημέρες, όσο και τις ημέρες με συννεφιά, είναι αναγκαία. Εξίσου σημαντική είναι και η αλλαγή τους κάθε 2-3 χρόνια, κυρίως γιατί μειώνεται η ηλιοπροστασία τους.


Καρδιά δυνατή

Ο χρόνος δεν αφήνει μόνο συναισθηματικά σημάδια στην καρδιά, αλλά μπορεί να προκαλέσει αρτηριοσκλήρυνση, διαταραχή της κυκλοφορίας του αίματος και καρδιαγγειακά προβλήματα. Επίσης, τα παραπανίσια κιλά επιβαρύνουν τη λειτουργία της καρδιάς και οδηγούν σε αύξηση της πίεσης, κουράζοντάς την κι άλλο.

 • Από την κουζίνα Οι αυξημένες συγκεντρώσεις ολικής και LDL-χοληστερίνης μέσω της πρόσληψης «κακών» λιπαρών (π.χ. ζωικό λίπος) γερνούν την καρδιά, γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν τη μειωμένη κατανάλωσή τους. Καρδιοπροστατευτική δράση έχουν και τα ω-3 λιπαρά οξέα, που συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και τη βελτίωση του καρδιακού παλμού. Επιπλέον, ο περιορισμός της πρόσληψης αλατιού συμβάλλει στη ρύθμιση της πίεσης, σημαντικού εχθρού της καρδιάς, ενώ το φυλλικό οξύ, που υπάρχει π.χ. στο σπανάκι, τα σπαράγγια, τα όσπρια, μειώνει τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, που σε υψηλά επίπεδα έχει συσχετιστεί με την αύξηση του κινδύνου καρδιοπάθειας.
 • Σε κίνηση Η άσκηση είναι ένας σημαντικός παράγοντας διατήρησης της καρδιακής λειτουργίας. Έρευνες έχουν δείξει ότι παχύσαρκοι που ασκούνται για 30 λεπτά, 5 φορές την εβδομάδα, έχουν 5 φορές μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν, συγκριτικά με ανθρώπους φυσιολογικού βάρους που δεν γυμνάζονται. Ο χορός, το ποδήλατο, το κολύμπι ή όποια άλλη δραστηριότητα μας κάνει να σηκωνόμαστε από τον καναπέ, βοηθούν στην ανανέωση της καρδιάς.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟ, δερματολόγο, το δρ. ΧΑΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ, χειρουργό ορθοπεδικό, τον κ. ΓΙΩΡΓΟ ΧΑΡΙΤΑΚΗ, καρδιολόγο, τον κ. ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΤΣΙΡΑ, χειρουργό οφθαλμίατρο, και τον κ. ΚΥΡΙΑΚΟ ΡΕΠΠΑ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και αισθητικό (Τ.Ε.Ι. ΑΘΗΝΩΝ)

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: