Νεότερη έρευνα έδειξε ότι ορισμένοι ρύποι είναι πιο αυξημένοι στον οργανισμό των ανδρών και γυναικών που έχουν χάσει κιλά, παρά σε όσους στο ίδιο διάστημα δεν αδυνάτισαν ή και πήραν κιλά. Οι ρύποι αυτοί είναι βιομηχανικοί και είναι γενικά γνωστοί ως ΡΟΡ (Persistent organic pollutants). Συνδέονται με την εκδήλωση διαβήτη τύπου ΙΙ, με καρδιοπάθεια, ανάπτυξη κακοήθειας και διανοητικά προβλήματα. Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στο τρέχον τεύχος της αμερικανικής επιστημονικής επιθεώρησης «International Journal of Obesity».

Σύμφωνα με την έρευνα, οι ρύποι ήταν συγκεντρωμένοι σε ακόμα υψηλότερο βαθμό στον οργανισμό όσων είχαν χάσει κιλά και συνέχιζαν τις προσπάθειες ώστε να συντηρήσουν αυτή την απώλεια βάρους επί δέκα χρόνια – δηλαδή, σε όσους είχαν καταφέρει να αδυνατίσουν και να μην ξαναπάρουν κιλά επί μία δεκαετία.

Αυτή η είδηση είναι λογικό να στενοχωρεί όσους παλεύουν να αδυνατίσουν, αφού δείχνει ότι οι επιτυχημένες δίαιτες είναι και οι πιο επικίνδυνες για την αύξηση των ρύπων αυτών στον οργανισμό τους. Οι ειδικοί εννοείται ότι ρωτήθηκαν από τους δημοσιογράφους για τους λόγους – είναι, δηλαδή, αξιοπερίεργο το να αδυνατίζεις και να αποκτάς προβληματικά επίπεδα ρύπων στο σώμα σου, αφού λογικά «κόβεις» το φαγητό και άρα μειώνεις όσους ρύπους «εισάγονται» με αυτό. Είναι αξιοπερίεργο και για άλλον ένα λόγο: Γενικά ξέρουμε από έρευνες ότι το λίπος αποθηκεύει πολύ εύκολα τους ρύπους και, κατά συνέπεια, όταν αδυνατίζουμε και μειώνουμε την παρουσία λίπους στον οργανισμό μας, πρέπει λογικά να μειώνονται και οι ρύποι που κυκλοφορούν στο σώμα μας. Δυστυχώς, δεν δόθηκαν εξηγήσεις, επειδή οι ερευνητές δεν γνωρίζουν το μηχανισμό. Ξέρουν μόνο τη στατιστική σχέση αυτή καθαυτή: όσο πιο πολλά χρόνια συντηρείται κάποιος στο ιδανικό βάρος με δίαιτα, τόσο πιο πολλοί ρύποι μετρώνται στον οργανισμό του. Το γιατί είναι -είπαν- προς διερεύνηση. Πάντως και οι ίδιοι είπαν ότι μέτρησαν μόνο τους ΡΟΡ ρύπους και ότι είναι πολύ πιθανόν άλλοι ρύποι να είναι πολύ μειωμένοι στους αδυνατισμένους.