Αν έχετε προβλήματα μνήμης, τότε ίσως προχθές διαβάσατε με ενδιαφέρον την είδηση ότι το σύμπλεγμα βιταμινών Β την τονώνει θεαματικά και πιθανόν αποτρέπει μελλοντικά την άνοια ή και το Αλτσχάιμερ. Αναζητήσαμε ειδικούς στο θέμα και βρήκαμε τα σχόλιά τους σε διάφορα ιατρικά έντυπα της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαβεβαιώνουν ότι ειδικά στους ηλικιωμένους αλλά υγιείς ανθρώπους που έδωσαν συμπλήρωμα με βιταμίνες Β, διαπίστωσαν βελτίωση της πνευματικής λειτουργίας τους εν γένει. Ειδικά η κατάσταση του μνημονικού τους έπαψε να επιδεινώνεται. Στην Οξφόρδη χορηγούσαν χάπι με 3 βιταμίνες Β (0,8 mg φυλλικό οξύ, 20 mg Β6 και 0,5 mg Β12). Οι δόσεις ήταν διπλάσιες από τις επισήμως συνιστώμενες όσον αφορά το φυλλικό οξύ, 12πλάσιες όσον αφορά τη βιταμίνη Β6 και 250πλάσιες όσον αφορά τη βιταμίνη Β12.

Το συγκεκριμένο συμπλήρωμα πωλείται στη Σουηδία, αλλά στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. δεν κυκλοφορεί. Να τρέξουμε να το προμηθευτούμε; Η βρετανική Εταιρεία Αλτσχάιμερ συνιστά να είμαστε επιφυλακτικοί: «Πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες που να αποδεικνύουν τα οφέλη από το συγκεκριμένο συμπλήρωμα για να αρχίσουμε να συνιστούμε στον κόσμο να το παίρνει», είπαν εκπρόσωποί της. Επισημαίνουν επίσης ότι η έρευνα έγινε σε άτομα που είχαν ήδη εκδηλώσει ήπια μορφή άνοιας και παρότι σε αυτά το συμπλήρωμα «φρέναρε» τη νόσο, ίσως να μη λειτουργεί προληπτικά σε άτομα νέα και υγιή που δεν έχουν ακόμα απώλειες μνήμης. «Άλλες έρευνες εξάλλου έδειξαν ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β δεν βοηθούν στη νόσο Αλτσχάιμερ», τονίζουν από την ίδια εταιρεία.

Εκείνο που κάνουν οι βιταμίνες Β είναι να κρατούν σε υγιή επίπεδα ένα αμινοξύ του οργανισμού μας, την ομοκυστεΐνη. Τα υψηλά επίπεδα της ομοκυστεΐνης όντως συνδέονται με απώλεια μνήμης και συρρίκνωση του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Ξέρουμε, λοιπόν, ότι τα χάπια αυτά απέδωσαν σημαντικά θετικά αποτελέσματα στους ηλικιωμένους που είχαν ήδη υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης. Ξέρουμε ότι σε άτομα που έχουν πολύ υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης (πάνω από 13 mml ανά λίτρο), τα χάπια συνέβαλαν στο να επιβραδυνθεί κατά 50% η επιδείνωσή τους (συγκεκριμένα μειώθηκε θεαματικά ο ρυθμός «συρρίκνωσης» του εγκεφάλου τους). Σε όσους όμως είχαν επίπεδα ομοκυστεΐνης κάτω από 9, το σύμπλεγμα των βιταμινών Β δεν προσέφερε τίποτα. Οπότε, πρακτικά, αν είστε νέοι και υγιείς αλλά έχετε αρχίσει να ξεχνάτε και θέλετε να δοκιμάσετε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συζητήστε το θέμα με το γιατρό σας και κάντε ένα τεστ για τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης σας. Αν είναι χαμηλά, τότε, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β δεν θα βελτιώσουν την κατάσταση.

Προβλήματα
Οι βιταμίνες σε μεγάλες δόσεις δεν είναι πάντα αθώες, όπως οι περισσότεροι ίσως ήδη γνωρίζετε. Ειδικά το φυλλικό οξύ, σε μεγάλες δόσεις έχει συνδεθεί με καρκινογένεση – κάτι που, σύμφωνα με τους ερευνητές, αφορά κυρίως τους καπνιστές, όμως και ορισμένα άτομα που έχουν ένα γονίδιο σχετικό με το μεταβολισμό των βιταμινών. Ίσως η καλύτερη λύση είναι να τρώμε όλοι τρόφιμα πλούσια σε αυτές τις βιταμίνες. Η Β12 βρίσκεται στο κρέας και στα ψάρια, ενώ το φυλλικό οξύ και η Β6 βρίσκονται στις φακές, τα φασόλια, τα σπαράγγια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Μειώστε φυσικά την ομοκυστεΐνη
Μπορεί να μη χρειάζεται να πάρετε χάπια για να μειώσετε την ομοκυστεΐνη σας, αλλά να κάνετε κάποια πράγματα που θα την κρατήσουν προληπτικά σε χαμηλά επίπεδα. Το κάπνισμα και οι πολλοί καφέδες, όπως και η καθιστική ζωή, για παράδειγμα, αυξάνουν σημαντικά την ομοκυστεΐνη. «Κάνοντας κράτει» σε αυτά τα τρία (λιγότερα τσιγάρα, μόνο 1-2 καφέδες την ημέρα και μισή ώρα περπάτημα καθημερινά), μπορεί να μειώσετε την ομοκυστεΐνη σας πιο θεαματικά από όσο με 10 χάπια. Επίσης, ίσως πρέπει να τρώτε με μέτρο τρόφιμα που μειώνουν τις βιταμίνες Β ή να παίρνετε με μέτρο και κάποια φάρμακα που επίσης μειώνουν τα επίπεδα των βιταμινών Β στον οργανισμό σας. Ανάμεσα σε αυτά που παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό των βιταμινών Β είναι ορισμένα χάπια για τις καούρες στο στομάχι (επηρεάζουν τη Β12). Επίσης, κάποια σκευάσματα για το διαβήτη μειώνουν επίσης κατά 30% την απορρόφηση της Β12. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συζητήστε με το γιατρό σας μήπως θα ήταν χρήσιμο να τρώτε περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε Β12 ή και να παίρνετε συμπληρώματα.

Διαβάστε ακόμα:
Νικοτίνη για το μνημονικό
http://www.vita.gr/html/ent/694/ent.11694.asp

Θυμηθείτε να… ονειρευτείτε!
http://www.vita.gr/html/ent/426/ent.11426.asp

H άσκηση «γυμνάζει» και τον… εγκέφαλο!
http://www.vita.gr/html/ent/255/ent.11255.asp

Πιο ξεχασιάρηδες οι άνδρες
http://www.vita.gr/html/ent/158/ent.12158.asp

Χρήσιμοι αριθμοί για το ζάχαρο και τη μνήμη μας
http://www.vita.gr/html/ent/934/ent.11934.asp