Βρετανός ερευνητής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ρίχνουμε τις ευθύνες για το πάχος μας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες και στην καθιστική εργασία ή ζωή μας, αλλά στην ουσία το πρόβλημα είναι ότι τρώμε πολύ παραπάνω σε σύγκριση με 30 χρόνια πριν. Ο καθηγητής John Speakman του Πανεπιστημίου του Aberdeen εξήγησε ότι το 1980 ο μέσος άνδρας έκαιγε 1.380 θερμίδες την ημέρα και η μέση γυναίκα 950. Δηλαδή, η ζωή τους ήταν σχεδόν εξίσου καθιστική και ελάχιστα δαπανηρή σε θερμίδες με τη σημερινή. Όμως, αυτό δεν άλλαξε. Σύμφωνα με τον καθηγητή, εξακολουθούμε να καίμε τις ίδιες θερμίδες και όχι λιγότερες όπως πολλοί υποστηρίζουν. Κατά τις εκτιμήσεις του, λοιπόν, συσσωρεύουμε κιλά όχι επειδή καθόμαστε πιο πολύ, αλλά επειδή τρώμε πιο πολύ.

«Κατηγορούν τους υπολογιστές και τον καναπέ», είπε, «αλλά το καθισιό δεν έχει αλλάξει τις τελευταίες δεκαετίες. Όταν δεν είχαμε το PC, είχαμε παλιότερα την τηλεόραση, και όταν δεν είχαμε αυτήν, καθόταν όλη η οικογένεια δίπλα στο ραδιόφωνο».

Όπως υπολόγισε, τα θερμιδικά «έξοδα» είναι τα ίδια, ενώ έχουν αυξηθεί τα «έσοδα». Ο μέσος Ευρωπαίος είπε ότι σήμερα καταναλώνει 30% παραπάνω θερμίδες σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’80. Κατά μέσο όρο προσλαμβάνει, χωρίς να το συνειδητοποιεί, 3.500 θερμίδες την ημέρα. Κατά συνέπεια -συμπεραίνει η ομάδα του καθηγητή σε συναφή μελέτη-, οι μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής, που συνιστούν διάφοροι ειδικοί για αύξηση της δραστηριότητας, δεν επαρκούν για να αναχαιτίσουν την επιδημία της παχυσαρκίας. Ο άνθρωπος πρέπει απλά να κόψει το πολύ φαγητό.

Όπως εξήγησε ο ίδιος στο Βρετανικό Φεστιβάλ Επιστημών στο Birmingham, «ο άνθρωπος διαθέτει ένα μηχανισμό που ρυθμίζει πόσες θερμίδες θα κάψει. Όσο πιο πολλή γυμναστική κάνουμε, λοιπόν, το πρωί, τόσο πιο αδρανείς είμαστε το απόγευμα για να εξισορροπήσουμε τις απώλειες ή τόσο πιο πολύ τρώμε. Το να αθλούμαστε, κατά συνέπεια, δεν αποτελεί λύση, γιατί το σώμα μας τείνει να αναπληρώνει όσα χάνουμε». «Αν θέλουμε να αδυνατίσουμε», προσέθεσε ο προαναφερόμενος καθηγητής, «πρέπει να μεταμορφώσουμε το διαιτολόγιό μας. Η άθληση χρειάζεται, βεβαίως, για λόγους ουσίας, δηλαδή για την υγεία μας. Όμως, δεν βοηθά στο αδυνάτισμα. Για να αλλάξουμε το ενεργειακό ισοζύγιο του οργανισμού μας, πρέπει να τρώμε σημαντικά λιγότερο».

Έφερε, μάλιστα, και παράδειγμα. «Αν αθληθείτε για μία ώρα», είπε, «θα κάψετε κατά μέσο όρο 300 θερμίδες, δηλαδή μόλις το 10% όσων φάγατε σήμερα ή περίπου ένα σάντουιτς. Τι θα γίνει με το υπόλοιπο 90%;».