Ερευνητές από το Παιδογαστρεντερολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Rady του Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια, αλλά και από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, θεωρούν πιθανό πίσω από την παιδική παχυσαρκία να κρύβεται ένας αδεονοϊός – συγκεκριμένα, ο AD-36, για όσους θέλουν να αναζητήσουν λεπτομέρειες σχετικά με αυτόν στο Διαδίκτυο. Παλαιότερες έρευνες είχαν, επίσης, δείξει μια πιθανή σχέση ανάμεσα στους αδενοϊούς και το πάχος. Οι αδενοϊοί κατά κανόνα προκαλούν αναπνευστικές ή γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Στην Καλιφόρνια, οι ερευνητές διαπίστωσαν, πάντως, ότι από όλους τους ύποπτους ιούς, εκείνος που φαίνεται όντως να αυξάνει τα λιπώδη κύτταρα στον οργανισμό (μικρών και μεγάλων) είναι ο αδενοϊός-36. (Επειδή, πάντως, η έρευνα εστιαζόταν σε παιδιά, μελετήθηκαν μόνον παιδικοί οργανισμοί.) Η έρευνα έδειξε ότι όσα παιδιά είχαν αντισώματα στον ιό αυτό (άρα τον είχαν κολλήσει στο παρελθόν), ήταν πολύ πιο υπέρβαρα από όσα δεν είχαν παρόμοια αντισώματα. Επίσης, συνέκριναν μόνον υπέρβαρα παιδιά και διαπίστωσαν ότι όσα από αυτά δεν είχαν αντισώματα (άρα δεν είχαν προσβληθεί ποτέ από τον ιό), ήταν μεν παχουλά, αλλά είχαν μικρότερο βάρος από εκείνα που είχαν αντισώματα. Οι επιστήμονες θεωρούν πιθανόν ο ιός αυτός να μεταδίδεται πιο εύκολα σε όσους είναι ήδη παχουλοί και στη συνέχεια να διεγείρει τον οργανισμό τους στην παραγωγή ακόμη περισσότερων λιποκυττάρων.

Η ίωση από τον αδενοϊό-36 δεν γίνεται πάντα αντιληπτή με ηχηρά συμπτώματα και μπορεί κάποιος να την περάσει ήπια. Δεν υπάρχουν φάρμακα για τη συγκεκριμένη ίωση, αλλά πιθανόν, αν διαπιστωθεί ότι όντως προκαλεί αύξηση του λιπώδους ιστού, να βρεθούν σκευάσματα που να αναστρέφουν τουλάχιστον τη συγκεκριμένη δράση της.