Η εφηβεία στα κορίτσια ξεκινά νωρίτερα από ό,τι πριν από 100 χρόνια και οι ειδικοί, καθώς αναζητούν τα αίτια, εντοπίζουν κάθε μέρα και έναν πιθανό παράγοντα. Εκτός από την παχυσαρκία (τα λιπώδη κύτταρα είναι αποθήκες οιστρογόνων), τώρα λένε ότι πιθανόν να ευθύνεται και η απουσία του βιολογικού πατέρα. Μάλιστα, διαπίστωσαν ότι αυτό ισχύει κυρίως για τις οικογένειες με ανώτερο εισόδημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές (από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο), τα πλούσια κορίτσια που ζουν μόνο με τη μητέρα τους -είτε επειδή οι γονείς έχουν χωρίσει είτε επειδή αυτοί δεν παντρεύτηκαν ποτέ- παρουσιάζουν νωρίτερα και μεγαλύτερη ανάπτυξη στήθους από τα άλλα. Ο λόγος, σύμφωνα με τους ειδικούς, εικάζεται ότι είναι η απουσία του πατέρα ως πρoτύπου, που κάνει τα κορίτσια να ωριμάσουν νωρίτερα για να αναζητήσουν ανδρικό πρότυπο στον ερωτικό σύντροφο. Όμως, η αιτία που αυτό αφορά κυρίως τα πλούσια κορίτσια είναι άγνωστη.

Οι ερευνητές μόνον εικασίες μπορούν να κάνουν επί του θέματος και αναφέρουν μεταξύ των διαφόρων εκδοχών τις εξής: *Ίσως η οικονομική άνεση της μητέρας να την ανεξαρτητοποιεί πλήρως, οπότε δεν βιάζεται να ξαναπαντρευτεί ή να συζήσει με κάποιον που να τη συντηρεί, και έτσι από το σπίτι λείπει εντελώς η ανδρική παρουσία. *Ίσως η μητέρα με ανώτερο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο να μη θέλει συνειδητά πατριό στο σπίτι όσο το κορίτσι της είναι ακόμα παιδί ή στην εφηβεία. *Άλλο πιθανό αίτιο είναι η απουσία κοινωνικού ιστού και συναισθηματικής υποστήριξης από το περιβάλλον: όσο υψηλότερο είναι το εισόδημα, δηλαδή, τόσο ασθενέστεροι καταλήγουν να είναι οι συναισθηματικοί δεσμοί με συγγενείς και φίλους. Αυτό ίσως επηρεάζει και την έναρξη της εφηβείας στο παιδί. *Άλλη αιτία που εξετάζεται είναι το γεγονός ότι μια εργαζόμενη με υψηλό εισόδημα μητέρα έχει πολύ στρες και συχνά το μεταφέρει στο σπίτι.

Πάντως, παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι οι έφηβοι -αγόρια και κορίτσια- αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα μετά το διαζύγιο όταν η μητέρα με την οποία ζουν είναι φτωχή.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην αμερικανική ιατρική επιθεώρηση «Journal of Adolescent Health».