Είδαμε ένα ενδιαφέρον βίντεο (το οποίο μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση ) με τίτλο «5 τρόπους να τσακώσετε έναν ψεύτη». Περιμέναμε να δούμε 5 τρόπους να αντιλαμβάνεσαι ότι ο άλλος σου λέει ψέματα, αλλά αν και οι συμβουλές του ψυχολόγου στο βίντεο ήταν ενδιαφέρουσες, δεν αποτελούσαν επακριβώς «συνταγή» για έναν πρόχειρο ανιχνευτή ψεύδους. Εκείνο, πάντως, που ξέρουμε από παλαιότερα ρεπορτάζ του Vita είναι ότι ο ψεύτης ή η ψεύτρα κοιτάζει συνήθως αριστερά όταν ετοιμάζεται να πει ένα ψέμα, επειδή η αλήθεια είναι μια σχετικά εύκολη διανοητική εργασία (μιλάς για κάτι που πραγματικά συνέβη), ενώ το ψέμα απαιτεί πιο περίπλοκη διανοητική επεξεργασία και το μάτι ενστικτωδώς περιπλανιέται στα αριστερά. Στα αριστερά περιπλανιέται όμως και γενικά όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη φαντασία του, οπότε ούτε αυτό το tip είναι απόλυτα σίγουρο. Κάτι άλλο που μπορεί να προδώσει ένα ψέμα είναι ότι ο άνθρωπος που το λέει ενστικτωδώς πιάνει ή αγγίζει φευγαλέα τη μύτη ή το στόμα του (κατάλοιπο της παιδικής τάσης να σκεπάζουμε το στόμα όταν λέμε κάτι κακό).

Στο βίντεο, πάντως, από το οποίο πήραμε αφορμή να βρούμε tips για να τσακώνουμε ψεύτες, ο ψυχολόγος αναφέρει τα εξής:

*Οι καλοί ψεύτες δεν λένε συχνά ψέματα και έχουν συνήθως το προφίλ ειλικρινούς και αξιόπιστου ατόμου. Έτσι γίνονται πιστευτά και τα ψέματά τους – όταν τα χρησιμοποιούν την κατάλληλη για εκείνους στιγμή.

*Όταν αμφιβάλλετε για αυτό που σας λέει κάποιος και τον κατηγορήσετε ότι λέει ψέματα, τότε, αν όντως λέει ψέματα, κατά κανόνα περνά στην αντεπίθεση. Γίνεται επιθετικός/ή και αρχίζει να θυμάται οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιήσει εναντίον σας ως αντιπερισπασμό.

*Αν ο άλλος λέει ψέματα, έχει την τάση να παζαρέψει και αρχίζει να διαπραγματεύεται, ώστε να μην πιέσετε για περισσότερες λεπτομέρειες και ουσιαστικά να μην αποκαλυφθεί το ψέμα του.