Για τα ουσιαστικά οφέλη του μασάζ μιλά έρευνα από το διεθνούς φήμης ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai Medical Center του Λος Άντζελες. Οι ερευνητές έκαναν εξέταση αίματος στους εθελοντές τους αμέσως πριν από τη μασάζ και 1 ώρα μετά. Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ακόμα και το πιο ήπιο μασάζ (κάτι δηλαδή παραπάνω από ένα χάδι) προκαλούσε βιολογικές αλλαγές!

Όσο πιο έντονο ήταν το μασάζ (π.χ. το λεγόμενο «σουηδικό μασάζ», που πιάνει σε μεγαλύτερο βάθος και έχει μεγαλύτερη ένταση), τόσο πιο πολύ μειώνονταν τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης, η οποία μεταξύ άλλων συνδέεται και με το στρες. Επίσης, έπεφταν σημαντικά και τα επίπεδα της αγρινίνης-βασοπρεσσίνης, μιας ορμόνης που μπορεί να αυξήσει με ένα είδος αλυσιδωτής αντίδρασης τα επίπεδα της κορτιζόλης. Παράλληλα, το έντονο μασάζ ανέβαζε τα επίπεδα των λεμφοκυττάρων, δηλαδή των λευκών αιμοσφαιρίων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ανοσοποιητικού μας συστήματος και έτσι έμμεσα τόνωνε την αντίσταση σε λοιμώξεις.

Όσοι έκαναν το σχετικά ελαφρύ μασάζ, παρουσίαζαν επί μία ώρα επίσης καλούς δείκτες σε μια σειρά από ορμόνες. Το ελαφρύ μασάζ αύξησε τα επίπεδα της οξυτοκίνης, μιας ορμόνης που συνδέεται με την ικανοποίηση, αλλά και την κοινωνικότητα και την ανάπτυξη συναισθηματικών δεσμών – κάτι που δεν πέτυχε το έντονο μασάζ. Επίσης, το ελαφρύ μασάζ προκάλεσε σημαντικότερη μείωση της ορμόνης κορτικοτροπίνης, η οποία διεγείρει τους αδένες να απελευθερώσουν στο αίμα κορτιζόλη.