Χθες το απόγευμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΜΕΑ) αποφάσισε ότι στο επόμενο διάστημα θα σταματήσει να κυκλοφορεί το φάρμακο Avandia που παίρνουν περίπου 2 εκατομμύρια Ευρωπαίοι διαβητικοί – κυκλοφόρησε το 1999. Ο oργανισμός αυτός (κάτι αντίστοιχο με τον ελληνικό ΕΟΦ) έκρινε ότι «οι κίνδυνοι από τη λήψη του σκευάσματος είναι μεγαλύτεροι από τα οφέλη». Αιτία της απόσυρσης είναι η διαπίστωση πιθανών παρενεργειών στη λειτουργία της καρδιάς.

Αν και ο ΕΜΕΑ ανακοίνωσε την απόσυρση, άφησε ουσιαστικά το θέμα και στη διακριτική ευχέρεια διαβητολόγων και διαβητικών, τουλάχιστον προς το παρόν: «Oι ασθενείς πρέπει να διακόψουν τη λήψη του σκευάσματος μόνον ύστερα από συνεννόηση με το θεράποντα γιατρό τους και εφόσον ο τελευταίος καταλήξει σε εναλλακτικό σκεύασμα για τη θεραπεία τους», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Αντίθετα, στην Αμερική, ο αντίστοιχος φορέας, ο FDA, δεν διέταξε τη σταδιακή απόσυρση του σκευάσματος, αλλά έθεσε ως προϋπόθεση για τη συνταγογράφησή του τη μη ύπαρξη άλλης θεραπείας. Αν, δηλαδή, τα επίπεδα του σακχάρου δεν ελέγχονται με άλλο σκεύασμα, τότε μπορεί να συνεχιστεί η χορήγηση του Avandia.

Τα πρώτα προβλήματα με το σκεύασμα ανέκυψαν το 2007, δηλαδή 8 χρόνια αφότου κυκλοφόρησε και καταναλώθηκε ευρύτατα. Τότε μερικές έρευνες έδειξαν ότι πιθανόν το συγκεκριμένο φάρμακο να αύξανε τις πιθανότητες για εκδήλωση εμφράγματος και στα 3 χρόνια που κύλησαν από τότε, οι ειδικοί διερεύνησαν περισσότερο το θέμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όντως υπάρχει συσχέτιση με καρδιακά επεισόδια.

Αν παίρνετε το φάρμακο αυτό, μη σταματήσετε τη λήψη του χωρίς να επικοινωνήσετε με το διαβητολόγο σας.