Νεότερη έρευνα δείχνει ότι το χάιδεμα στο κεφάλι είναι πολύ ευεργετικό, αρκεί όμως να έχουμε χρονόμετρο, γιατί η συνταγή συστήνει το άγγιγμά μας να διατρέχει 4 εκατοστά το δευτερόλεπτο. Εμείς το δοκιμάσαμε πρακτικά και είδαμε ότι η ταχύτητα είναι αυτό που λέμε μέση – βέβαια, ως τώρα δεν είχαμε μέση ταχύτητα στο χάδι, αλλά όταν τη συνιστούν 3 πανεπιστήμια, εμείς τι να πούμε;

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι το χάδι φέρνει απόλαυση και ανακούφιση από τον πόνο επειδή επενεργεί σε συγκεκριμένους υποδοχείς. Διαπίστωσαν παράλληλα όμως ότι όταν το χάδι έχει ακανόνιστη ταχύτητα ή πολύ αργή ή πολύ γρήγορη, ο εγκέφαλος δεν παίρνει το ίδιο μήνυμα. Έτσι κατέληξαν ότι για μεγαλύτερη απόλαυση πρέπει να χαϊδεύουμε ή να ζητάμε να μας χαϊδέψουν με ταχύτητα 4 εκατοστών το δευτερόλεπτο.

Επειδή είναι δύσκολο να μετρήσετε την ταχύτητα με βάση το ένα δευτερόλεπτο, ίσως σε χρησιμέψει αυτό που κάναμε εμείς. Προσδιορίσαμε την ταχύτητα ως εξής: Καθίσαμε μπροστά σε μια επίπεδη επιφάνεια στην οποία μετρήσαμε με χάρακα περίπου 40 εκατοστά και χρονομετρήσαμε πόσα δευτερόλεπτα μας παίρνει για να τα διατρέξουμε με τα ακροδάχτυλά μας. Είδαμε, για παράδειγμα, ότι κάναμε 20 δευτερόλεπτα με το συνηθισμένο μας ρυθμό, οπότε καταλάβαμε ότι είμαστε αργοί. Επιταχύναμε, ώσπου να φτάσουμε να καλύπτουμε τα 40 εκατοστά μέσα σε 10 δευτερόλεπτα (δηλαδή 4 εκατοστά μέσα σε ένα δευτερόλεπτο). Μετά το επαναλάβαμε για να εδραιώσουμε το ρυθμό. Καλή τύχη!