Αυστραλοί ερευνητές πιστεύουν ότι η εξωσωματική ευνοεί τα αγόρια και ότι ενώ οι πιθανότητες για γέννηση αγοριού με φυσική σύλληψη είναι 51%, με την εξωσωματική αυτές αυξάνονται στο 56%.

Η αιτία δεν είναι σαφής, αλλά διαπιστώνεται ότι έχει σχέση με την ταχύτητα εμφύτευσης του γονιμοποιοημένου ωαρίου στη μήτρα. Όταν δηλαδή το ωάριο γονιμοποιείται εξωτερικά και στη συνέχεια εμφυτεύεται γονιμοποιημένο πλέον στη μήτρα της γυναίκας, φαίνεται πως οι πιθανότητες να «βγει» αγόρι είναι περισσότερες και ότι όσο περισσότερο αργεί η εμφύτευση, τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες για γιο.

Μοναδική εξαίρεση στην «προτίμηση» της εξωσωματικής προς τα αγόρια αποτελεί η τεχνική ICSI κατά την οποία επιλέγεται ελάχιστη ποσότητα σπέρματος για τη γονιμοποίηση του ωαρίου της γυναίκας. Με αυτή την τεχνική, απεναντίας ευνοούνται οι γεννήσεις των κοριτσιών –το ποσοστό τους φτάνει το 51%.

Όλοι οι υπολογισμοί έγιναν με βάση στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία επί συνόλου 14.000 γεννήσεων με τεχνητή γονιμοποίηση.