Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Glamorgan, στα 50-52 χάνουμε όλοι ένα γερό ποσοστό από το χιούμορ που διαθέταμε νεότεροι – ειδικά οι άνδρες. Οι ερευνητές έγραψαν σχετικά στην παρουσίαση της έρευνάς τους ότι οι 60άρηδες είναι τέσσερις φορές πιο κατσούφηδες και κακοδιάθετοι από τις συνομήλικές τους γυναίκες.

Οι ειδικοί μέτρησαν συγκεκριμένα πόσο γελάμε και διαπίστωσαν πως κατ’ αρχάς τα νήπια μπορούν να γελάνε μέχρι και 300 φορές την ημέρα. Όσο μεγαλώνουμε μειώνονται σημαντικά οι φορές που «γελάμε με την καρδιά μας». Οι έφηβοι γελάνε ήδη πολύ λιγότερο από τα νήπια και συγκεκριμένα περί τις 6 φορές την ημέρα. Στη δεκαετία 20 έως 30 ετών, η ζωή δυσκολεύει ακόμα περισσότερο και γελάμε κατά μέσο όρο 4 φορές την ημέρα. Εκεί όμως σταματάει η… κατιούσα και ξαφνικά, στην ηλικία 30 έως 40 ετών, γελάμε 5 φορές την ημέρα – οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την αιχμή καλής διάθεσης στο γεγονός ότι σε αυτή τη δεκαετία αποκτάμε οι περισσότεροι παιδιά και ότι ξαναβρίσκουμε το γέλιο μας, κυρίως χάρη σε αυτά παρά χάρη σε άλλους παράγοντες. Μετά τα 40 όμως η κατηφόρα ξαναρχίζει και στα 50 γελάμε το πολύ 3 φορές την ημέρα, ενώ μετά τα 60 γελάμε μετά βίας 2 φορές. Βρήκαν, μάλιστα, ότι οι 60άρηδες δυσκολεύονται να γελάσουν περισσότερο από τις 60άρες, ίσως επειδή η ερωτική κάμψη είναι γι’ αυτούς πιο σημαντική από όσο η εμμηνόπαυση για τις γυναίκες.

Οι ερευνητές συνιστούν ως μια πρακτική λύση να βλέπουμε όσο συχνότερα μπορούμε κωμωδίες, γιατί το γέλιο απελευθερώνει ενδορφίνες, ουσίες θετικές για τη λειτουργία όλου του οργανισμού μας.