Αμερικανοί ειδικοί άρχισαν την πρώτη επίσημη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους μιας θεραπείας με εμβρυϊκά κύτταρα σε ασθενείς με παράλυση εξαιτίας τραυμάτων στη σπονδυλική τους στήλη. Αν και «ακούγονται» πολλά για την αποτελεσματικότητα και συνάμα την επικινδυνότητα παρεμφερών πειραμάτων σε πολλές χώρες στον κόσμο (χώρες με χαλαρή νομοθεσία σχετικά με τα εμβρυϊκά κύτταρα), είναι θετικό ότι άρχισε μια επίσημη έρευνα στις ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί η πειραματική έρευνα θα είναι πιο διαφανής από όσο σε άλλες χώρες και τα αποτελέσματα σαφέστερα.

Η έρευνα διεξάγεται στην Ατλάντα και στόχος της είναι να διαπιστώσει όχι μόνο αν η εμβρυϊκή θεραπεία είναι αποδοτική (κάτι που είναι γνωστό ότι ισχύει σε πολλές περιπτώσεις), αλλά κυρίως αν είναι ασφαλής (κάτι που δεν είναι επαρκώς διερευνημένο).

Οι ερευνητές θα εισαγάγουν με ένεση στη σπονδυλική στήλη ασθενών εμβρυϊκά κύτταρα με «προορισμό» να μεταβληθούν εκεί σε νευρικά κύτταρα. Η ίδια τεχνική έχει εφαρμοστεί σε παράλυτα ποντίκια και έχει δείξει ότι σε αρκετά από αυτά προσέφερε ένα ποσοστό της χαμένης κινητικότητάς τους. Πρέπει, όμως, οι ειδικοί να βεβαιωθούν ότι αυτό ισχύει για τον άνθρωπο και ότι δεν συνεπάγεται σοβαρές παρενέργειες, όπως μεγαλύτερες βλάβες ή αφόρητους πόνους.

Η τεχνική θα εφαρμοστεί μόνο σε ασθενείς με πρόσφατο τραυματισμό – συγκεκριμένα, σε όσους έχουν παραλύσει από τραύμα τις τελευταίες 15 ημέρες.