Έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Epidemiology and Community Health» αναφέρει ότι οι πιθανότητες ενός παιδιού να εκδηλώσει αλλεργίες εξαρτώνται από την εποχή κατά την οποία έγινε η σύλληψή του – κάτι που στις τελειόμηνες κυήσεις τεκμαίρεται και από το μήνα της γέννησης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα βρέφη που πέρασαν τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους ως έμβρυα την άνοιξη (και γεννήθηκαν φθινόπωρο), έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από διατροφικές αλλεργίες. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές αφού μελέτησαν τους ιατρικούς φακέλους 5.973 παιδιών από τη νότια Φινλανδία και τα οποία είχαν γεννηθεί μεταξύ Απριλίου του 2001 και Μαρτίου του 2006.

Διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που είχαν γεννηθεί Ιούνιο ή Ιούλιο παρουσίαζαν τροφικές αλλεργίες σε ποσοστό 5% ενώ τα παιδιά που είχαν γεννηθεί Οκτώβριο ή Νοέμβριο παρουσίαζαν το ίδιο πρόβλημα σε ποσοστό 10%.

Επίσης, διαπίστωσαν ότι περίπου το 11% των παιδιών που έτυχε να διάγουν την 11η εβδομάδα της ζωής τους στη μήτρα της μητέρας τους κατά τον Απρίλιο ή τον Μάιο ήταν επίσης πιο πιθανό να υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες. Όσα βρέφη είχαν «περάσει» αντίστοιχα τον τρίτο μήνα της εμβρυϊκής ζωής τους Δεκέμβρη ή Γενάρη, είχαν μόνο 6% πιθανότητες να βγουν αλλεργικά σε τρόφιμα.

Η ομάδα Απριλίου και Μαΐου είχε τριπλάσιες πιθανότητες να έχει διατροφική ευαισθησία στο γάλα και στα αυγά, σε σύγκριση με την ομάδα Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου. Περίληψη της έρευνας μπορείτε να διαβάσετε εδώ