Σύμφωνα με ερευνητές, σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα τεστ που θα ελέγχει 13 δείκτες και θα αποφαίνεται αν έχουμε προδιάθεση για καρδιοπάθεια ή όχι. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 11 χρόνια 37.000 Φινλανδούς και Σουηδούς και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν το υψηλότερο «σκορ» σε αυτούς τους δείκτες, είχαν 70% περισσότερες πιθανότητες να γίνουν καρδιακοί.

Το τεστ για τους 13 δείκτες, που σχετίζονται με τη δράση γονιδίων, εντόπισε τον 1 στους 5 Σκανδιναβούς που θα κινδύνευε περισσότερο από τους άλλους. Η έρευνα δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet», όπου ο δρ. Samuli Ripatti, από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, αναφέρει:

«Με αυτούς τους δείκτες μπορέσαμε να εντοπίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιος θα παρουσιάσει στεφανιαία νόσο και δεν περιοριστήκαμε στους κλασικούς παράγοντες κινδύνου, όπως είναι το κάπνισμα, το βάρος, το οικογενειακό ιστορικό κλπ. Χρειάζονται και άλλες έρευνες για να βεβαιωθούμε ότι ο έλεγχος αυτών των 13 δεικτών θα βοηθήσει στη σωστή πρόγνωση, αλλά μέχρι στιγμής η έρευνα δείχνει ότι αποτελεί καλό προγνωστικό τεστ τουλάχιστον για τη στεφανιαία νόσο».