Σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης, όπως στη Βρετανία, οι γεννήσεις παιδιών από μεσήλικους γονείς έχουν αυξηθεί κατά πολύ την τελευταία δεκαετία. Η τάση, βέβαια, να αποκτάμε παιδιά σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία είχε αρχίσει να παρατηρείται νωρίτερα, όμως είναι εντυπωσιακό ότι οι μητέρες αλλά και οι πατεράδες ηλικίας 35-45 ετών αυξήθηκαν τόσο πολύ μέσα σε μόλις 10 χρόνια. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2000, τα νεογέννητα βρέφη που η μητέρα τους ήταν άνω των 35 ετών αποτελούσαν το 15%. Σήμερα, αποτελούν το 20%. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ηλικία του πατέρα επίσης δεν έχει μεγάλη διαφορά πλέον από της μητέρας.
Τα περισσότερα βρέφη γενικά δεν φαίνεται πλέον να έχουν νεαρούς γονείς, αφού σχεδόν τα μισά (47%) έχουν μητέρα ηλικίας άνω των 30 ετών. Η ίδια έρευνα έδειξε επίσης έντονη τάση προς σύναψη γάμου με συνομήλικο σύντροφο, αφού φαίνεται πως τα περισσότερα βρέφη γεννιούνται από γυναίκες και άνδρες ίδιας ή πάντως «κοντινής» ηλικίας, σε αντίθεση με την παλαιότερη τάση ο άνδρας να παντρεύεται συνήθως γυναίκα σημαντικά νεότερη. Φαίνεται, δηλαδή, πως κλείνει και η ψαλίδα στη μεγάλη διαφορά ηλικίας των ζευγαριών.
Τα αίτια -εκτιμούν οι ειδικοί- είναι κοινωνικά και οικονομικά (οι γυναίκες μεταθέτουν τη μητρότητα προκειμένου να σπουδάσουν, να δομήσουν καριέρα, αλλά και να αποκατασταθούν οικονομικά, ώστε να παράσχουν στα παιδιά τους και στις ίδιες «το καλύτερο δυνατόν»). Επίσης, στην τάση τεκνοποίησης σε μεγαλύτερη ηλικία συμβάλλουν και άλλες κοινωνικές αλλαγές, όπως η χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών, ο πιο έντονος ατομισμός και η αύξηση του αριθμού των διαζυγίων. Σημαντικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι η πρόοδος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δίνει στη γυναίκα τη δυνατότητα να αποκτά παιδί ακόμα και σε ηλικία που άλλοτε ήταν σχεδόν απαγορευτική, οπότε οι περισσότερες δεν έχουν πια το έντονο άγχος να αποκτήσουν παιδί όσο γίνεται πιο νέες.
Παιδί; «Άσ’ το για αργότερα»
Αυτή την απόφαση παίρνουν όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί οι γεννήσεις από μεσήλικους γονείς.