Τα πειράματα για τεχνητό συκώτι που γίνονται στο Wake Forest University Baptist Medical Center μπορεί σύντομα να λύσουν το τεράστιο πρόβλημα (ζωής ή θανάτου) που αντιμετωπίζουν όσοι χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη περιμένουν με αγωνία όργανο για μεταμόσχευση περίπου 20.000 άνθρωποι – τόσοι είναι περίπου στη λίστα αναμονής για το συγκεκριμένο μόσχευμα.

Ένας από τους επιστήμονες που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια για το τεχνητό ήπαρ, ο καθηγητής αναγεννητικής ιατρικής δρ. Shay Soker, είπε σχετικά τα εξής:

«Χαιρόμαστε και αισιοδοξούμε με τις δυνατότητες που αισθανόμαστε να ανοίγονται, αλλά βρισκόμαστε ακόμα στα πρώιμα στάδια και έχουμε πολλές τεχνικές δυσκολίες που πρέπει να ξεπεραστούν για να πούμε τότε ότι πράγματι βρήκαμε κάτι που θα σώσει ανθρώπινες ζωές. Πρέπει όχι μόνο να αναγεννήσουμε δισεκατομμύρια κύτταρα ήπατος, ώστε να έχουμε μεγάλο ήπαρ που να εξυπηρετεί τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά και να είμαστε σίγουροι ότι αυτό το δημιούργημά μας θα είναι ασφαλές. Μέχρι στιγμής εκείνο που κάναμε ήταν να πάρουμε ήπαρ από πειραματόζωο και να το καθαρίσουμε πλήρως από το υλικό των κυττάρων του ζώου. Στο βασικό ηπατικό «δίκτυο» που απέμεινε προσθέσαμε τότε ανθρώπινα κύτταρα και στη συνέχεια, με την προσθήκη μιας ουσίας, φροντίσαμε αυτή η νέα μάζα με ανθρώπινα κύτταρα και δομή ήπατος να έχει διαρκή ροή διατροφικών στοιχείων και οξυγόνου. Έτσι αναπτύχθηκε ένα νέο ήπαρ. Μέσα σε μία εβδομάδα, το μικρό αυτό ήπαρ έδειξε να λειτουργεί εξίσου καλά με το φυσιολογικό».