Νεότερη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Βόννης έδειξε ότι η τάση μας «να φτιάχνουμε κομπόδεμα» ή απεναντίας να ξοδεύουμε σπάταλα εξαρτάται από το αν ανήκουμε στο 25% των εκ γενετής τσιγκούνηδων, οι οποίοι είναι φορείς μιας συγκεκριμένης μορφής του γονιδίου COMT. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γονίδιο αυτό έχει δύο βασικές μορφές, την A και την G. Όσοι φέρουν την G είναι καταδικασμένοι… στη φτώχεια, αλλά προικισμένοι και με μεγαλοψυχία (δηλαδή σπαταλούν χρήματα για τον εαυτό τους, αλλά προσφέρουν και στους άλλους), ενώ όσοι έχουν τη μορφή Α του ίδιου γονιδίου είναι σφιχτοχέρηδες και λιγότερο φιλάνθρωποι. Επίσης, οι τελευταίοι, ενώ δανείζονται εύκολα από τους άλλους, σπάνια επιστρέφουν τα δανεικά χωρίς να τους ζητηθούν.

Η έρευνα δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση «Social Cognitive and Affective Neuroscience». Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι φορείς της «σπάταλης» μορφής του γονιδίου και ότι μόνο ο 1 στους 4 είναι φορέας της μορφής Α.

Όσον αφορά την προσφορά προς τους φτωχούς, που αποτελούσε επίσης παράμετρο της ίδιας έρευνας, οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι σπάταλοι «τύπου G» δεν είναι αναγκαστικά πιο καλόψυχοι άνθρωποι. Τονίζουν, δηλαδή, ότι οι φορείς της μορφής G ναι μεν δίνουν πιο εύκολα χρήματα στους άλλους ανθρώπους, όμως αυτό δεν δείχνει απαραίτητα καλύτερη ποιότητα ψυχής από τους φορείς του «τύπου Α», που σπάνια δίνουν π.χ. ελεημοσύνη. «Πολλοί πιστεύουν ότι ο αλτρουισμός είναι αρετή», λένε οι ερευνητές από τη Βόννη, «αλλά πολλοί θεωρούν απλά ότι είναι μια εγωιστική επιλογή. Ο άνθρωπος που βοηθά τους φτωχούς, ίσως το κάνει απλώς επειδή αυτό του προσφέρει ικανοποίηση και κατά συνέπεια χαρίζει κάτι για να νιώσει πιο όμορφα ο ίδιος και όχι ο αποδέκτης της ελεημοσύνης του».