Ερευνητές διαπιστώνουν ότι μερικές φορές -ειδικά το χειμώνα- νιώθουμε κουρασμένοι και δεν μπορούμε να συγκεντρωθούμε εξαιτίας της μουντάδας του καιρού. Συνιστούν, λοιπόν, ως αντικαταθλιπτικό «χάπι», να ανάβουμε τα φώτα ή να φροντίζουμε όσο είναι μέρα «να μας βλέπει περισσότερο ο ήλιος».
Ο δυνατός φυσικός φωτισμός το πρωί που ξυπνάμε, λένε οι ειδικοί, βοηθά ιδιαίτερα στην καλή ρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, από το οποίο εξαρτάται η έκκριση μιας σειράς ορμονών. Όμως, ειδικά τις συννεφιασμένες μέρες, αυτή η καλή εκκίνηση δεν είναι εύκολη και ξεκινάμε τη μέρα μας σχετικά κακοδιάθετοι, χωρίς να ξέρουμε τι μας φταίει. Το βράδυ, αντίθετα, μας ωφελούν τα χαμηλά φώτα, ώστε το σώμα να προετοιμαστεί για τη νύχτα και τον ύπνο εκκρίνοντας μελατονίνη. «Δυστυχώς, ο μέσος άνθρωπος το χειμώνα ζει αντίστροφα: ξεκινά τη μέρα με συννεφιά και περνά όλη τη μέρα του σε ένα μέτρια φωτισμένο χώρο, όπως το γραφείο. Όταν γυρίζει σπίτι του και ανάβει επιτέλους τα φώτα, τότε είναι η ώρα που αυτά κανονικά πρέπει να είναι πιο χαμηλωμένα», είπε σχετικά με την έρευνα η καθηγήτρια Νευροενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey κ. Debra Skene και προσέθεσε: «Το δυνατό φως το χρειαζόμαστε νωρίς το πρωί και στη διάρκεια της ημέρας μέχρι το μεσημέρι ή το πολύ το απόγευμα».
Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένα συνηθισμένο γραφείο έχει το χειρότερο φωτισμό για το βιολογικό μας ρολόι, αφού με ειδικές μονάδες μέτρησης εκτίμησαν ότι αυτός ο εργασιακός χώρος συχνά διαθέτει το μισό φωτισμό σε σύγκριση με του δρόμου μια συννεφιασμένη μέρα ή το ένα πέμπτο του φωτισμού μιας ηλιόλουστης μέρας.
Ανάψτε τα φώτα να φτιάξει το κέφι
Έλλειψη φωτός; Έλλειψη διάθεσης.