Νεότερη έρευνα δείχνει ότι ακόμα και τα λεγόμενα «ελαφρά παυσίπονα», που πολύς κόσμος και εγκυμονούσες παίρνουν θεωρώντας τα εξαιρετικά ήπια και ακίνδυνα, μπορεί να αποτελούν στην πραγματικότητα τροχοπέδη στην ανάπτυξη των εμβρύων.

Οι ειδικοί αναφέρουν, συγκεκριμένα, σε νεότερη έρευνά τους ότι η χρήση παυσίπονων στη διάρκεια της κύησης μπορεί να είναι και η βασική αιτία για τα ανδρικά προβλήματα υπογονιμότητας τα τελευταία 50 χρόνια. Διαπίστωσαν, δηλαδή, ότι ουσίες όπως η παρακεταμόλη ή το ακετυλοσαλικυλικό οξύ της ασπιρίνης στη φάση της κύησης είναι πιθανό να αυξάνουν τις πιθανότητες τα έμβρυα (ειδικά τα αγόρια) να γεννηθούν με προβλήματα στους όρχεις τους. Όσες έγκυες γυναίκες έπαιρναν συστηματικά παυσίπονα, είχαν αποκτήσει σε υψηλότερο από το μέσο όρο αγοράκια με κρυψορχία.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Henrik Leffers, από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, θεωρεί ότι τα παυσίπονα ίσως δεν είναι απολύτως αθώα, όπως νομίζει ο περισσότερος κόσμος, και ότι οι καταναλωτές πρέπει να τα βλέπουν ως σκευάσματα, όπως όλα τα φάρμακα, ώστε να μην κάνουν κατάχρηση. Θεωρεί ότι οι πιθανότητες αυτά να επιδράσουν αρνητικά στα γεννητικά όργανα του εμβρύου αγοριού, διαταράσσοντας την ορμονική ζωή του, είναι περισσότερες όταν η έγκυος παίρνει πολλά και παρατεταμένα, δηλαδή για πάνω από 2 εβδομάδες, χωρίς όμως να αποκλείονται βλάβες και από μικρότερες δόσεις. Επίσης, διαπίστωσε ότι περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στα αγοράκια που η μητέρα τους, όταν ήταν έγκυος σε αυτά, έπαιρνε τα παυσίπονα στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου της κύησης.

Εκπρόσωπος όμως του Βασιλικού Κολλεγίου Γυναικολόγων και Μαιευτήρων της Βρετανίας δήλωσε ότι η έρευνα πανικοβάλλει τις εγκυμονούσες χωρίς σοβαρό λόγο και ότι χρειάζονται ευρύτερες έρευνες για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ότι τα κοινά παυσίπονα μπορεί να προκαλούν όντως ορμονικές διαταραχές στα έμβρυα.