Ερευνητές από το Χάρβαρντ διερεύνησαν μέσω του iPhone τη ζωή 2.550 ατόμων και διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι περνούν τη μισή μέρα τους… αφηρημένοι ή χαζεύοντας. Επίσης, διαπίστωσαν ότι δηλώνουν πιο ευτυχείς όσοι συγκεντρώνονται στη δουλειά τους ή γενικά σε ό,τι κάνουν, παρά όσοι αφήνουν το μυαλό τους να περιπλανιέται σε διάφορα άλλα ζητήματα.

Ένας από τους ερευνητές σχολίασε ότι το τελευταίο είναι παράδοξο: «Όταν αφήνεις το μυαλό σου να περιπλανηθεί, περιμένεις ότι αυτό θα σου προσφέρει πιο θετικά συναισθήματα από το “εδώ και τώρα” που αποφεύγεις. Ότι αυτή η περιπλάνηση θα σε οδηγήσει σε ένα φανταστικό, αλλά καλύτερο χώρο, όπου θα νιώσεις πιο όμορφα. Όμως, η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που ονειροπολούν ή γενικά δεν επικεντρώνονται στο αντικείμενο που έχουν μπροστά τους, είναι πιο δυστυχείς από εκείνους που εστιάζουν την προσοχή τους στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους».

Η έρευνα, όπως αναφέρουμε και παραπάνω, έγινε σε 2.250 άτομα, από τα οποία οι ειδικοί ζήτησαν να τους απαντήσουν σε ερωτήματα όπως: «Πόσο ικανοποιημένοι είστε αυτή τη στιγμή;», «Τι ακριβώς κάνετε τώρα;», «Μήπως σκέφτεστε κάτι διαφορετικό από τη δουλειά σας αυτή τη στιγμή;», «Αν ναι, σκέφτεστε κάτι θετικό, αρνητικό ή ουδέτερο;».

Οι απαντήσεις έδειξαν ότι στο 47% του χρόνου τους οι άνθρωποι ανέφεραν πως «το μυαλό τους ήταν αλλού» – όχι στη δουλειά ή στο μάθημα όπου βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή και γενικά στην τρέχουσα ενασχόλησή τους. Επίσης, ότι δεν ένιωθαν ιδιαίτερη ικανοποίηση με αυτό που έκαναν, αλλά ούτε και με αυτό που τους απασχολούσε το μυαλό. Μοναδική εξαίρεση το σεξ: Όσοι έτυχε, δηλαδή, να έκαναν σεξ προτού τους ρωτήσουν με το iPhone, ήταν απολύτως συγκεντρωμένοι σε αυτό που έκαναν και δήλωναν ικανοποιημένοι.

Ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, κ. Eric Klinger, σχολίασε σχετικά το εξής:

«Η ονειροπόληση παίζει ένα λειτουργικό ρόλο στην ανθρώπινη ψυχή και ουσιαστικά μας βοηθά να οργανώνουμε και τη ζωή μας. Από την ονειροπόληση εξάλλου πηγάζει και η δημιουργικότητα. Δεν μπορούμε να είμαστε διαρκώς εστιασμένοι στη δουλειά ή στο μάθημα ή στη συζήτηση που κάνει η συντροφιά μας. Το μυαλό πρέπει να “φεύγει” για λίγο και να οργανώνει και άλλες υποχρεώσεις που μπορεί να έχει ο άνθρωπος. Τώρα, δηλαδή, δουλεύουμε π.χ. στο γραφείο, αλλά το μυαλό πρέπει να απασχοληθεί και με το τι θα φάμε το βράδυ ή τι ώρα και ποιος θα πάει να πάρει το ανήλικο παιδί μας από το σχολείο. Παρ’ όλα αυτά, όταν ονειροπολούμε διαρκώς, αυτό δείχνει ότι δεν βρίσκουμε καμία ικανοποίηση στη ζωή μας και η ονειροπόληση δυστυχώς δεν θα φέρει τη χαρά που μας λείπει. Πρέπει να βρούμε να κάνουμε πράγματα που μας ικανοποιούν και να επικεντρωνόμαστε σε αυτά με χαρά. Μόνο στην πραγματική ζωή είναι αναμενόμενο και λογικό να βρίσκουμε τη χαρά».