Ερευνητική ομάδα του βρετανικού κολεγίου «King’s College London» παρουσίασε έρευνα σύμφωνα με την οποία όσοι έχουν πολλές ελιές στο σώμα τους, έχουν πιο γερή καρδιά, πιο υγιή μάτια, πιο γερό μυϊκό σύστημα και λιγότερες ρυτίδες. Όσον αφορά τις τελευταίες, μάλιστα, οι ερευνητές θεωρούν ότι οι ελιές μάς κάνουν να φαινόμαστε 7 χρόνια νεότεροι. Tονίζουν ότι ίσως το εύρημά τους να αξιοποιηθεί σε κάποια αντιρυτιδική κρέμα, η οποία θα μιμείται τις ορμόνες και τα ένζυμα που έχουν στο σώμα τους οι τυχεροί με τις πολλές ελιές.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γενετικής Tim Spector, είπε σχετικά ότι μέχρι τώρα όλοι έβλεπαν τις ελιές μόνο ως κάτι δυνητικά κακό που συνδέεται με την καρκινογένεση στο δέρμα. Η έρευνα της δικής του ομάδας, όμως, έδειξε ότι όσοι έχουν πάνω από 100 ελιές στο σώμα τους, έχουν στα 60 πιο νεανικό δέρμα από τους συνομηλίκους τους, καλύτερη όραση, πιο καλές μυϊκές αντιδράσεις και -το κυριότερο- πιο γερή καρδιά. Επίσης, έχουν 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν οστεοπόρωση. Πώς το ερμηνεύει αυτό ο ίδιος;

«Οι άνθρωποι με πολλές ελιές», δήλωσε ο κ. Spector, «έχουν στο DNA τους μια ιδιομορφία, η οποία επιτρέπει γενικά σε όλα τα κύτταρά τους να φθείρονται με πιο αργούς ρυθμούς και να αναπαράγονται περισσότερες φορές σε σύγκριση με όσους έχουν λιγότερες από 25 ελιές».

Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο έχουν 30 έως 40 ελιές, αλλά κάποιοι -ειδικά στις μεσογειακές χώρες- έχουν πολύ περισσότερες, είτε λόγω της ηλιοφάνειας στη χώρα τους είτε εξαιτίας άλλων παραγόντων. Περίπου το 10% του ευρωπαϊκού πληθυσμού (άγνωστο το αντίστοιχο ποσοστό ειδικά στους Έλληνες) έχει πάνω από 100 ελιές στο σώμα του και υπάρχουν άτομα με πάνω από 400 ελιές. Η έρευνα συνέκρινε, πάντως, τη νεανικότητα των οργάνων και της εμφάνισης σε άτομα που είχαν πάνω από 100 ελιές με άτομα που είχαν λιγότερες από 25 ελιές.