Έρευνα Βρετανών έδειξε ότι δεν κινδυνεύουν εξίσου όσοι πίνουν ακριβώς τις ίδιες ποσότητες αλκοόλ και ότι ο κίνδυνος εμφράγματος εξαρτάται από το είδος του ποτού, αλλά και από τη ρέγουλα ή τη συχνότητα κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώνουν από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης, όσοι πίνουν κάθε μέρα 2-3 ποτήρια κρασιού κινδυνεύουν από έμφραγμα πολύ λιγότερο από όσους δεν πίνουν τίποτα όλη την εβδομάδα, αλλά καταναλώνουν «μαζεμένα» 14-20 ποτήρια κρασιού, ουίσκι και μπίρας στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Οι ερευνητές δεν είναι βέβαιοι για το ποιος από τους δύο παράγοντες παίζει τον καθοριστικό ρόλο (το είδος του αλκοολούχου ποτού ή η μεγάλη ποσότητα «μονοκοπανιά»), εικάζουν όμως ότι εκείνο που κυρίως βλάπτει είναι το δεύτερο. Πιστεύουν, δηλαδή, ότι ο οργανισμός δεν αντέχει ξαφνικά μέσα σε δύο 24ωρα τόσο μεγάλη ποσότητα οινοπνεύματος και συνιστούν να αποφεύγουμε το εβδομαδιαίο ή γενικά το σποραδικό γλέντι με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ. Όσοι επιμένουν «να τα τσούζουν» μία φορά την εβδομάδα, σύμφωνα με την έρευνα από την Τουλούζη, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εμφράγματος από όσους πίνουν το κρασάκι τους καθημερινά.
Αλκοόλ: όχι στον «άσπρο πάτο»
Προσοχή στο είδος του ποτού και στην συχνότητα της κατανάλωσης.