Οι στατίνες, φάρμακο ευρύτατης κατανάλωσης για τη μείωση της χοληστερίνης, φαίνεται πως δεν είναι τόσο επικίνδυνες για τους ασθενείς με πρόβλημα στο ήπαρ – αυτό τουλάχιστον δείχνει έρευνα ελλήνων ειδικών που διερεύνησαν αυτό το ειδικό θέμα και που η εργασία τους δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο «The Lancet».
Οι στατίνες είναι σκεύασμα που μειώνει τη χοληστερίνη, εμποδίζοντας τη δράση ενός συγκεκριμένου ενζύμου του ήπατος το οποίο έχει ως αποστολή να παράγει μόρια λίπους. Καθώς η στατίνη εμποδίζει την παραγωγή μορίων λίπους, μειώνει και τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης και κατά συνέπεια τον κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού. Εντούτοις, όπως όλα τα σκευάσματα, έτσι και οι στατίνες έχουν συσχετιστεί με διάφορες παρενέργειες, μεταξύ των οποίων και με βλάβες στο ήπαρ (συκώτι). Η ελληνική έρευνα, όμως, έδειξε ότι ίσως να μην προκαλεί στο ήπαρ τόσο σοβαρά προβλήματα όσο πιστεύουν οι περισσότεροι ειδικοί. Συγκεκριμένα, μελετήθηκαν 437 ασθενείς με διάφορες διαταραχές στο ήπαρ τους. Οι μισοί περίπου έπαιρναν θεραπεία με στατίνες για τη χοληστερίνη τους και οι άλλοι μισοί όχι. Τρία χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, διαπιστώθηκε ότι έμφραγμα έπαθε τελικά το 10% των ασθενών που έπαιρναν στατίνες για τη χοληστερίνη και το 20% των ασθενών που δεν έπαιρναν κανένα σκεύασμα για το συγκεκριμένο πρόβλημα. Παράλληλα, πέραν του ότι οι στατίνες είναι ολοφάνερο ότι ωφέλησαν τους ασθενείς όσον αφορά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, οι ερευνητές διαπίστωσαν επιπλέον ότι δεν προκάλεσαν καμία βλάβη στο ήπαρ τους. Και στις 2 ομάδες, δηλαδή, με προβλήματα στο ήπαρ, οι βλάβες που παρατηρήθηκαν στην τριετία της έρευνας ήταν σχεδόν ίδιες τόσο σε όσους έπαιρναν στατίνες όσο και σε εκείνους που δεν έπαιρναν το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Άλλοι ερευνητές, πάντως, επιμένουν ότι αν και η ελληνική μελέτη είναι σημαντική, εντούτοις καλό είναι κανένα φάρμακο να μη χορηγείται χωρίς ισχυρή ιατρική ένδειξη, επειδή κανένα σκεύασμα δεν στερείται παρενεργειών. Ειδικά για τις στατίνες, επιμένουν ότι ίσως είναι σκόπιμο να χορηγούνται μόνο σε όσους παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στο ασβέστιο – επειδή αυτό προκαλεί ταχύτερα αρτηριοσκλήρωση. Οι τελευταίοι ερευνητές στηρίζονται σε μελέτη πολλών ασθενών με υψηλή χοληστερίνη οι οποίοι έπαθαν έμφραγμα. Αναλύοντας τους εμφραγματίες σε ομάδες, διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι δεν είχαν απλώς υψηλή χοληστερίνη, αλλά στα αγγεία τους είχαν και μεγάλη παρουσία ασβεστίου.