Είναι από χρόνια γνωστό στους ειδικούς ότι η τελομεράση συνδέεται με τα γηρατειά. Πρόκειται για ένα ένζυμο που όταν αρχίζει να λιγοστεύει στον οργανισμό μας, τα κύτταρά μας αρχίζουν να φθείρονται πιο γρήγορα και να ανανεώνονται πιο αργά, καταλήγοντας μοιραία στην παύση της ανανέωσης και στα προχωρημένα γηρατειά. Εκείνο που πέτυχαν ειδικοί στο Χάρβαρντ (προς το παρόν σε ποντίκια, αλλά ελπίζουν σύντομα και σε ανθρώπους) είναι να αποδείξουν ότι όταν χορηγείται τελομεράση έστω και σε γηρασμένους οργανισμούς, αυτοί ανανεώνονται αυτομάτως και γυρίζει πίσω ο χρόνος!
Στο συγκεκριμένο πείραμα, οι ειδικοί στέρησαν από τα πειραματόζωά τους τα γονίδια που διασφαλίζουν την ύπαρξη της τελομεράσης και έτσι ο οργανισμός τους δεν παρήγαγε το ένζυμο καθόλου. Όταν τα γηρατειά προχώρησαν στα ποντίκια αυτά με ταχείς ρυθμούς, οι ειδικοί χορήγησαν στα ζώα το ένζυμο με ένεση. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα των ποντικών ανανεώθηκαν και ότι γενικά ο οργανισμός τους κυριολεκτικά ξανάνιωσε.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Ronald DePinho, είπε σχετικά ότι «δεν περιμέναμε να δούμε αυτή τη σημαντική, τρομερά έντονη αντιστροφή! Περιμέναμε μια απλή βελτίωση στη λειτουργία των οργανισμών των πειραματόζωων. Σε αυτά, όμως, παρατηρήθηκε ουσιαστικά ανασύσταση. Μέσα σε μόλις 1 μήνα, δημιουργήθηκαν μέχρι και νέοι νευρώνες στους εγκεφάλους τους! Βεβαίως, δεν λέμε ότι λύσαμε το πρόβλημα των γηρατειών, αλλά θεωρούμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα στη διερεύνηση της φαρμακευτικής αντιμετώπισής τους».
Μειονέκτημα όλων αυτών των προσπαθειών -επισημαίνουν άλλοι ειδικοί- είναι το γεγονός ότι η τελομεράση φέρνει τα νιάτα, αλλά και την κακοήθεια. Αν και στα ποντίκια δεν παρουσιάστηκε καμία μορφή καρκίνου, για τον άνθρωπο οι ειδικοί εκφράζουν πολλούς φόβους σε περίπτωση αντίστοιχων πειραμάτων. Συγκεκριμένα, στον ανθρώπινο οργανισμό η τελομεράση από μια ηλικία και πέρα παύει να παράγεται, επειδή έτσι εμποδίζεται η υπέρμετρη ανανέωση των κυττάρων και έμμεσα αναστέλλεται η τυχόν καρκινογένεση. Σε πειράματα με χορήγηση τελομεράσης, δηλαδή, υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτυχθούν (ειδικά στον άνθρωπο) διάφορες μορφές καρκίνου. Ένα ενδεχόμενο που εξετάζουν οι ειδικοί είναι να χορηγείται η τελομεράση σε νεαρές ηλικίες, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο απόθεμα για το μέλλον. Θεωρούν, δηλαδή, ότι έτσι θα είναι ασφαλέστερη η χορήγηση στους ανθρώπους και δεν θα αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου.
Άλλοι ειδικοί, πάντως, επιμένουν και για ένα επιπλέον μειονέκτημα: Δεν είναι βέβαιοι ότι τα γηρατειά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά της έλλειψης τελομεράσης και πιστεύουν ότι η χορήγησή της δεν θα αρκεί για να μένουμε για πάντα νέοι.
Ένεση που μας ξανανιώνει!
Ερευνητές από το Χάρβαρντ πέτυχαν με ενέσεις να κάνουν εφήβους… γερασμένα ποντίκια και αισιοδοξούν ότι θα πετύχουν το ίδιο και στους ανθρώπους.