Έρευνα που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience» διαπιστώνει ότι αν όχι τα ζώδια, πάντως σίγουρα οι εποχές του έτους στις οποίες γεννιόμαστε καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα της ζωής μας. Οι ερευνητές δηλώνουν ότι ο μήνας στον οποίο γεννιόμαστε καθορίζει το βιολογικό μας ρολόι και ότι, συγκεκριμένα, το καλοκαίρι «επιταχύνει» τους χτύπους του, ενώ ο χειμώνας το κάνει να «χτυπά» πιο αργά ή ίσως και… να χάνει.

Η έρευνά τους, πάντως, στηρίχτηκε σε μελέτη πειραματόζωων και όχι ανθρώπων. Το θέμα είναι ότι από αυτή φάνηκε πως τα ποντίκια που γεννιούνται καλοκαιρινούς μήνες, με ζέστη και ηλιοφάνεια, έχουν πολύ διαφορετική προσωπικότητα από εκείνα που γεννιούνται φθινόπωρο και, κυρίως, χειμώνα.

Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, τα «καλοκαιρινά» ποντίκια αντιμετώπιζαν πιο εύκολα όλες τις αλλαγές και αναποδιές της ζωής τους στο εργαστήριο, ενώ τα «χειμωνιάτικα» έδειχναν περισσότερη ανασφάλεια και συγκράτηση. Επίσης, όσα είχαν γεννηθεί χειμώνα έδειχναν γενικά μια συμπεριφορά παρόμοια με αυτήν των ανθρώπων που πάσχουν από Εποχική Συναισθηματική Διαταραχή, η οποία εκδηλώνεται κυρίως με συμπτώματα κατάθλιψης το χειμώνα.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι όσον αφορά στον άνθρωπο, η διαφορετική δομή της προσωπικότητας λόγω «καλοκαιρινής γέννησης» μπορεί να οφείλεται στο πλεόνασμα βιταμίνης D κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής.

Από την άλλη πάντως, στατιστικά, όσοι γεννιούνται καλοκαιρινούς μήνες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν μυωπία.