Έρευνα ειδικών από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του Εδιμβούργου διαπίστωσε ότι έχουμε βάσιμες ελπίδες να παρασκευαστεί ένα φάρμακο που θα αντιστρέφει τη βλάβη που προκαλεί στο σώμα μας η σκλήρυνση κατά πλάκας. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, βρήκαν τρόπο να θεραπεύουν σε σημαντικό βαθμό τη νόσο σε ποντίκια και τώρα θα προσπαθήσουν να τη θεραπεύσουν με παρόμοιο τρόπο και στους ανθρώπους. Συγκεκριμένα, ενεργοποίησαν τα βλαστοκύτταρα του εγκεφάλου των πειραματόζωων και κατάφεραν να τα κάνουν να παράγουν μυελίνη – μια ουσία η οποία κυριολεκτικά εξαφανίζεται στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Στο επιτυχημένο πείραμά τους οι ειδικοί οδηγήθηκαν παρακολουθώντας τον τρόπο με τον οποίο τα βλαστοκύτταρα των ασθενών λειτουργούν προκειμένου να αποκαταστήσουν τα έλλειμμα μυελίνης. Καθώς, δηλαδή, η σκλήρυνση προχωρά, η μυελίνη όλο και λιγοστεύει και ο εγκέφαλος προσπαθεί να παράγει νέα, αλλά μάταια. Εντόπισαν, όμως, ποιο μόριο παίζει τον κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια αναπαραγωγής μυελίνης: είναι το μόριο το οποίο ονόμασαν RXR-gamma. Οι ερευνητές δοκίμασαν τότε στα ποντίκια ένα αντικαρκινικό φάρμακο που ενεργοποιεί το μόριο RXR-gamma και διαπίστωσαν ότι τα βλαστοκύτταρά τους πράγματι ενεργοποιήθηκαν και ο εγκέφαλός τους άρχισε να παράγει και πάλι μυελίνη.

Στην αγορά ήδη κυκλοφορεί ένα φάρμακο που στοχεύει στο συγκεκριμένο μόριο, αλλά χρησιμοποιείται μόνο για την καταπολέμηση κακοήθειας. Τώρα οι ερευνητές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν μπορεί να βοηθήσει και όσους έχουν σκλήρυνση κατά πλάκας. Για να γίνουν όμως πειράματα σε ανθρώπους, θα πρέπει πρώτα το σκεύασμα να διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές και δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.