Άλλη μία έρευνα δείχνει αυτό που τα τελευταία χρόνια συζητείται έντονα, δηλαδή τα οφέλη από την ασπιρίνη σε ό,τι αφορά όχι μόνο την καρδιοπάθεια, αλλά και την κακοήθεια. Συγκεκριμένα, η έρευνα αυτή (από 2 πανεπιστήμια της Σκοτίας) δείχνει ότι πιθανόν η χρήση της ασπιρίνης να μείωσε τους θανάτους από καρκίνο κατά 34%. Όσοι, δηλαδή, έπαιρναν 1 ασπιρίνη την ημέρα για 5 χρόνια, είχαν κατά 34% χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο. Οι ειδικοί ανέλυσαν ποιοι ακριβώς θάνατοι μειώθηκαν (δηλαδή ανά είδος κακοήθειας) και στα 20 χρόνια που διερεύνησαν διαπίστωσαν ότι η ασπιρίνη ίσως βοήθησε να μειωθούν κατά:

*10% οι θάνατοι από καρκίνο στον προστάτη.

*30% οι θάνατοι από καρκίνο των πνευμόνων.

*40% οι θάνατοι από καρκίνο του εντέρου.

*50% οι θάνατοι από καρκίνο του λαιμού.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματα ήταν εξίσου θετικά και για τα 2 φύλα – δεν διαπίστωσαν, δηλαδή, διαφορετικά ποσοστά στους άνδρες από όσα στις γυναίκες. Επίσης, ήταν εξίσου θετικά και για τους μη καπνιστές, αλλά και τους καπνιστές. Θεωρούν τώρα ότι όσοι αρχίζουν να παίρνουν ασπιρίνη γύρω στα 45-50 τους χρόνια, μπορεί να ωφεληθούν σημαντικά στην αποτροπή του καρκίνου αργότερα – και αν όχι του καρκίνου ως νόσου γενικά, πάντως της επιθετικότητάς του.

Το πρόβλημα με την ασπιρίνη είναι όμως ότι μπορεί να προκαλέσει σε ορισμένα άτομα πολύ σοβαρή γαστρορραγία και καλό είναι να μην πάρετε το σκεύασμα αυτό αν δεν συζητήσετε με ένα γιατρό.

Η σχετική έρευνα δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet».