Βρετανοί ειδικοί συνιστούν οι ασθενείς να μη διαβάζουν τα διάφορα έντυπα που βρίσκουν στο σαλόνι αναμονής των γιατρών και να προτιμούν να έχουν στην τσάντα ή στο χέρι ένα δικό τους, ώστε να περνούν την ώρα τους μέχρι να έρθει η σειρά τους χωρίς να αγγίξουν τα έντυπα που έπιασαν άλλοι ασθενείς προηγουμένως.

Η σύσταση, όπως καταλαβαίνετε, έχει ως στόχο να προστατεύει εμάς από τους προηγούμενους ασθενείς (τα μικρόβια και τους ιούς που άφησαν στις σελίδες των περιοδικών όταν τα διάβασαν), αλλά και τους επόμενους από εμάς (από όσους μικροοργανισμούς, δηλαδή, θα αφήσουμε εμείς ως αποτύπωμα σε ό,τι πιάσουμε στα χέρια μας να διαβάσουμε). Το ίδιο ισχύει και όταν πηγαίνουμε το παιδί μας στον παιδίατρο, δηλαδή να αποφεύγουμε να διαβάζει κόμικς που βρίσκονται στο τραπέζι του χώρου αναμονής. Επίσης, λένε ότι καλό είναι το παιδί να μην παίζει με τα παιχνίδια που πολλά ιατρεία διαθέτουν για κοινή χρήση στην αίθουσα αναμονής των ασθενών.

Σε πολλές κλινικές και ιατρεία στο εξωτερικό έχουν καθιερωθεί για τους ίδιους λόγους πλαστικά καθίσματα και πάγκοι, ώστε να απολυμαίνονται εύκολα – οι πολυθρόνες και οι καναπέδες είναι πιο εντυπωσιακά έπιπλα, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να απολυμανθούν.

Η τάση αυτή άρχισε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε επίσημα ότι δεν ξέρουμε πότε ακριβώς, αλλά μάλλον σύντομα, θα εμφανιστεί κάποια μορφή γρίπης πιο επικίνδυνη από εκείνες που έχουμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια. Η προειδοποίηση του ΠΟΥ τότε αποτελούσε καθαρά στατιστική πρόγνωση και στηριζόταν στο γεγονός ότι η γρίπη μεταλλάσσεται και γίνεται επικίνδυνη για τον άνθρωπο περίπου κάθε 20-30 χρόνια. Επειδή είχαμε να δούμε όμως πολλές δεκαετίες επικίνδυνη μετάλλαξη της γρίπης, οι ειδικοί του ΠΟΥ φοβήθηκαν ότι επέκειτο η επόμενη μετάλλαξη και ότι θα μας έβρισκε απροειδοποίητους. Για να μη συμβεί αυτό, άρχισαν να μιλούν για πιθανή επικείμενη επιδημία γρίπης. Στη συνέχεια, εκδηλώθηκαν τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών και της γρίπης των χοίρων, οπότε ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ίσως η νέα επικίνδυνη μετάλλαξη της γρίπης να είναι τα στελέχη της γρίπης των πτηνών ή των χοίρων. Τότε, ιατρεία και κλινικές άρχισαν να παίρνουν πιο εντατικά τα προληπτικά μέτρα που συνέστησε ο ΠΟΥ, όπως καλύτερος και πιο σχολαστικός καθαρισμός των χώρων αναμονής των ασθενών ή των δωματίων νοσηλείας, ώστε να περιορίζονται τα αντικείμενα με τα οποία θα μπορούσε να μεταδοθεί ένας μικροοργανισμός.