Άλλη μία έρευνα (η τέταρτη στη σειρά) δείχνει ότι οι αποδείξεις και τα χαρτονομίσματα (ευρώ και δολάρια) μεταφέρουν στα δάχτυλά μας ένα πιθανόν τοξικό χημικό, τη δισφαινόλη Α, που, μεταξύ άλλων, ενοχοποιείται και για πρόκληση ορμονικών διαταραχών. Η τελευταία έρευνα έδειξε συγκεκριμένα ότι κινδυνεύουν περισσότερο οι ταμίες, μια που πιάνουν πιο συχνά και τις αποδείξεις και τα χαρτονομίσματα. Στο πείραμα φάνηκε, μάλιστα, ότι αν τρίψεις λίγο ένα χαρτονόμισμα (π.χ. για να τσεκάρεις ότι δεν είναι πλαστό), μένουν στα δάχτυλά σου 19 μικρογραμμάρια δισφαινόλης, ενώ αν απλώς το πιάσεις για να το βάλεις στο πορτοφόλι σου (ή να το δώσεις), μένουν γύρω στα 2 με 3 μικρογραμμάρια.

Στην ίδια έρευνα φάνηκε ότι τα χαρτονομίσματα, όταν πρωτοκυκλοφορούν, δεν έχουν ούτε ίχνος δισφαινόλης Α, αλλά ότι η ουσία επικάθεται σταδιακά σε αυτά, πιθανόν επειδή μεταφέρεται από τα δάχτυλά μας. (Στα δάχτυλά μας μεταφέρεται κυρίως από τις αποδείξεις που πιάνουμε, αλλά και από άλλα χέρια και διάφορες επιφάνειες που αγγίζουμε. Επίσης, στα χαρτονομίσματα μεταφέρεται μέσα στα πορτοφόλια μας, όταν τακτοποιούμε εκεί μαζί τις αποδείξεις και τα χαρτονομίσματα.)

Η νέα έρευνα έγινε από την Εταιρεία Τοξικών Ερευνών στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Οι βιολόγοι και χημικοί που συμμετείχαν στη μελέτη πιστεύουν ότι αν ερευνήσουν κι άλλο το θέμα, θα διαπιστώσουν ότι η δισφαινόλη Α αφθονεί στις τσέπες μας, στις τσάντες μας, στα γάντια μας και στα συρτάρια όπου φυλάσσουμε αποδείξεις, αλλά και στις χειρολαβές των μέσων μαζικής μεταφοράς κ.α.