Ένας μύθος, που τον λαμβάνουν υπόψη τους και οι γιατροί, είναι ότι οι κοκκινομάλλες και οι κοκκινομάλληδες αισθάνονται περισσότερο πόνο από τους άλλους ανθρώπους, όπως και ότι μετά από μία επέμβαση αντιμετωπίζουν περισσότερες πιθανότητες από το μέσο όρο να παρουσιάσουν αιμορραγία. Τώρα, όμως, νεότερη έρευνα δείχνει ότι ίσως αυτό το «αξίωμα» να μην ευσταθεί.

Όπως αναφέρει άρθρο στην ιατρική επιθεώρηση «British Medical Journal», πολλοί γιατροί προσέχουν περισσότερο όταν πρόκειται να χειρουργηθεί άτομο με κόκκινα μαλλιά. Στην ίδια επιθεώρηση, όμως, αντιπαρατίθεται μια έρευνα από το Νοσοκομείο Morriston του Swansea, σύμφωνα με την οποία η σχέση αυτή (πόνου και χρώματος μαλλιών) δεν αποτελεί επιστημονικά τεκμηριωμένη πραγματικότητα. Οι ερευνητές από το συγκεκριμένο νοσοκομείο ανέτρεξαν στη διεθνή βιβλιογραφία και σε πολλές μελέτες που έγιναν επί του θέματος του πόνου σε σχέση με το χρώμα των τριχών του σώματος των ασθενών και διαπίστωσαν ότι «αυτός ο μύθος για μεγαλύτερη ευαισθησία των ατόμων με κόκκινα μαλλιά δεν στηρίζεται σε καμία εμπεριστατωμένη μελέτη».

Κόκκινα μαλλιά έχει περίπου το 1-2% του πληθυσμού σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάπως υψηλότερο το ποσοστό στο βόρειο ημισφαίριο, όπου φτάνει το 4%. Στη Σκοτία, το ποσοστό των κοκκινοτρίχηδων φτάνει το 13%.