Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen δείχνει ότι η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης, όπως το μαύρο ψωμί ή το πολύσπορο, τα ρύζια και τα μακαρόνια ολικής, και γενικά τροφίμων με ίνες μειώνουν σημαντικά τις πιθανότητες να πάθουμε εγκεφαλικό επεισόδιο και έμφραγμα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι τρώνε πάνω από 3 μερίδες προϊόντων ολικής άλεσης, βελτιώνουν κατά πολύ την υγεία τους σε ό,τι αφορά τα αγγειακά επεισόδια. Ο λόγος είναι ότι οι ίνες μειώνουν τη χοληστερίνη, βελτιώνουν την απόδοση του εντέρου και ρίχνουν την πίεση – κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τους υπερτασικούς.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναφέρουν στη μελέτη τους ότι παρατηρήθηκε σημαντική μείωση της συστολικής πίεσης σε όσους εθελοντές έτρωγαν τρόφιμα ολικής άλεσης και συμπεραίνουν ότι «ανάλογο αποτέλεσμα είχαμε σε άλλες ομάδες μόνο όταν έπαιρναν ειδικά αντιυπερτασικά φάρμακα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ίσως μια δίαιτα πλούσια σε ίνες και γενικά η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης είναι ίσως εξίσου αποτελεσματική με ορισμένα φάρμακα, τουλάχιστον ως προς τον έλεγχο της πίεσης. Η μείωση της πίεσης στα φυσιολογικά όρια μειώνει αυτομάτως τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού κατά περίπου 20%. Άρα, η κατανάλωση αυτών των τροφίμων (των ολικής άλεσης) μειώνει ίσως κατά 20% τις πιθανότητες εμφράγματος και εγκεφαλικού».