Ειδικοί έκαναν έρευνα στον αριθμό των σκηνών που δείχνουν κατανάλωση αλκοόλ σε δημοφιλείς σειρές των βρετανικών καναλιών και η καταμέτρηση (σε διάστημα ενάμιση μήνα) τους έκανε να σημάνουν συναγερμό. Οι σαπουνόπερες, που αποτελούν και τις δημοφιλέστερες σειρές όχι μόνο στη Βρετανία αλλά και σε όλη την Ευρώπη, έδειξαν στο διάστημα αυτό κατά μέσο όρο πάνω από 160 σκηνές με μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ – πρόκειται, μάλιστα, για σκηνές με μέθη και όχι απλή κατανάλωση ποτού. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν, επίσης, ότι οι σαπουνόπερες προέβαλαν 160 μεθύσια, αλλά μόνο στα 18 από αυτά έδειξαν τις αρνητικές συνέπειες της συνήθειας (ναυτία, εμετός, αντικοινωνική συμπεριφορά, τέλεση παρανομίας ή μεταμέλεια για την κατάσταση μέθης). Σε πολλές σειρές διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ακόμα κι όταν δεν δείχνουν μεθύσι, δείχνουν οπωσδήποτε «κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ». Σε κάθε επεισόδιο μέτρησαν κατά μέσο όρο 8 ποτήρια ποτού, που τα έπιναν διάφοροι (κυρίως οι πρωταγωνιστές).

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι σαπουνόπερες έχουν το μεγάλο μειονέκτημα να μη θεωρούνται ακατάλληλες για ανηλίκους και προβάλλονται στη ζώνη της οικογενειακής τηλεθέασης. Ο δρ. Harry Sumnall από το Κέντρο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου «John Moores» του Λίβερπουλ, σχολίασε:

«Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στα μηνύματα κοινωνικής συμπεριφοράς που παίρνουν από το σινεμά ή την τηλεοπτική οθόνη. Έχει, λοιπόν, μεγάλη σημασία να προβάλλονται και οι αρνητικές συνέπειες του ποτού. Δεν μπορεί το ποτό να προβάλλεται ως κάτι απολύτως φυσιολογικό σε μια συνάντηση φίλων ή συγγενών ή συναδέλφων και το παιδί να το συνδέει με τη διασκέδαση ή και να το θεωρεί απαραίτητο για να περάσει χαλαρά και όμορφα. Πρέπει η τηλεόραση να δείχνει και το χανγκόβερ, τα ατυχήματα, τις συνέπειες που σε φέρνουν σε αμηχανία, τον αλκοολισμό κλπ.».