Το ένα τρίτο των περιπτώσεων σοβαρής ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνδέεται με το κάπνισμα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε σε 2.000 άτομα. Η ίδια έρευνα δείχνει ότι αυτό δεν αφορά μόνο όσους έχουν γενετική προδιάθεση για την αρθρίτιδα αυτού του τύπου. Με άλλα λόγια, το κάπνισμα δεν πυροδοτεί απλώς μια ρευματοειδή αρθρίτιδα που ήταν μοιραίο αργά ή γρήγορα να εκδηλωθεί, αλλά και προκαλεί τη νόσο σε άτομα που δεν είχαν τα «γονίδια της αρθρίτιδας».

Η έρευνα είναι σουηδική και συγκεκριμένα έγινε από ειδικούς του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κάπνιζαν πολύ (πάνω από 1 πακέτο τσιγάρα για πάνω από 20 χρόνια) είχαν σχεδόν 200% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τη νόσο συγκριτικά με τους μη καπνιστές. Πιο ειδικά, είχαν 200% περισσότερες πιθανότητες να φέρουν ένα αντίσωμα (το ACPA), το οποίο ανευρίσκεται σε όσους πάσχουν από τη σοβαρή μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ασθένεια αυτή ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, δηλαδή σε εκείνα αγνώστου αιτιολογίας κατά τα οποία ο οργανισμός ανεξήγητα αρχίζει να επιτίθεται σε φυσιολογικούς ιστούς, όργανα ή στοιχεία και, ουσιαστικά, στον ίδιο τον εαυτό του. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα προκαλεί έντονο και οδυνηρό οίδημα (πρήξιμο) στις αρθρώσεις. Η έρευνα δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of the Rheumatic Diseases».