Αυστραλιανή έρευνα δείχνει ότι πολύ πιθανόν ο θηλασμός να μην προσφέρει μόνο καλή υγεία στα βρέφη, αλλά ειδικά στα αγόρια να αυξάνει και το δείκτη νοημοσύνης τους. Η έρευνα προέρχεται από Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας και δείχνει ότι όσα αγοράκια θήλασαν είναι καλύτερα στα μαθηματικά, στη λογοτεχνία και στην ορθογραφία. Το εύρημα παραδόξως ισχύει μόνο για τα αγόρια και όχι για τα κορίτσια.

Οι ερευνητές, συγκεκριμένα, «μέτρησαν» την ευφυΐα και τους βαθμούς 1.038 αγοριών και κοριτσιών ηλικίας 10 ετών. Ενώ στα κορίτσια ο θηλασμός δεν φάνηκε να παίζει σημαντικό ρόλο ως προς τις επιδόσεις τους στο σχολείο, στα αγόρια οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι 6 μήνες θηλασμού μπορεί να «κάνουν τη διαφορά» ανάμεσα στον άριστο και στο μέτριο μαθητή. Συγκεκριμένα, όσα αγόρια είχαν θηλάσει τουλάχιστον μισό χρόνο, είχαν 9% καλύτερους βαθμούς από τα άλλα.

Το μητρικό γάλα είναι γνωστό ότι περιέχει λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά οι ερευνητές δεν μπορούν να ερμηνεύσουν το λόγο για τον οποίο αυτά τα οξέα δεν αύξησαν ανάλογα και το IQ των κοριτσιών. Ανεξαρτήτως αυτού πάντως, ο θηλασμός είναι απαραίτητος για αγόρια και κορίτσια, επειδή προστατεύει και τα 2 φύλα από το έκζεμα, τις γαστρεντερίτιδες, τις αναπνευστικές λοιμώξεις, τις ωτίτιδες, αλλά μακροπρόθεσμα και από την παχυσαρκία.