Όταν πληρώνουμε με μετρητά «μας πονάει» και ξοδεύουμε πάντα λιγότερα από όσα θα ξοδεύαμε με πιστωτική ή άλλη κάρτα, αναφέρει αμερικανική έρευνα. Συνιστούν, λοιπόν, οι ειδικοί σε περιόδους κρίσης, αν και όλοι έχουν την τάση να κρατήσουν τα μετρητά τους και να κινηθούν με κάρτες, να κάνουν το αντίθετο. Δηλαδή σε τελική ανάλυση, επειδή με την κάρτα θα ξοδέψουν πιο ασυλλόγιστα, είναι καλό να προτιμήσουν τα μετρητά.

Όπως πρόσεξαν επίσης οι ερευνητές, όσοι αγοράζουν με μετρητό χρήμα κάνουν πάντα περισσότερα «παζάρια» και είναι πιο απαιτητικοί στις υπηρεσίες ή στα προϊόντα που αγοράζουν.

«Όταν πληρώνει κάποιος με μετρητά» αναφέρει η έρευνα, «θέλει το χρήμα του να πιάνει τόπο. Είναι πιο διερευνητικός και πιο απαιτητικός. Όταν απεναντίας πληρώνει με κάρτα, δεν έχει την αίσθηση ότι δίνει χρήματα. Γνωρίζει εγκεφαλικά ότι ασφαλώς πληρώνει και μάλιστα με τόκο, αλλά δεν τον αγγίζει συναισθηματικά όσο η αίσθηση του να πιάνει ένα χαρτονόμισμα από το πορτοφόλι του και να το δίνει στα χέρια ενός άλλου ατόμου. Επίσης πολλές φορές ο καταναλωτής που χρησιμοποιεί πιστωτική κάρτα, ειδικά στην Ευρώπη, όπου τα μετρητά είναι πιο συνηθισμένος τρόπος συναλλαγής, έχει την αίσθηση ότι ο έμπορος του κάνει χάρη που δέχεται την κάρτα και δεν απαιτεί μετρητά στο χέρι. Οπότε έμμεσα ο καταναλωτής γίνεται και λιγότερο διεκδικητικός, απαιτητικός ή αυστηρός με την παρεχόμενη υπηρεσία ή το προϊόν που αγοράζει.»