Μπορεί οι γονείς να χαίρονται που βλέπουν τα παιδιά τους στο σπίτι στις γιορτές και τα παιδιά να χαίρονται διπλά (που έκλεισαν τα σχολεία και γλιτώνουν τα μαθήματα), αλλά είναι γενικά γνωστό ότι τότε αρχίζουν και οι τριβές και οι εντάσεις. Ο βασικός λόγος για τους γονείς είναι ότι όπως λένε «έχουν τα παιδιά συνέχεια μέσα στα πόδια τους και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν και πώς να τα απασχολήσουν». Εντούτοις οι διακοπές αυτές έχουν τα οφέλη τους και για τους γονείς και για τους παππούδες και τις γιαγιάδες: απομακρύνουν τον κίνδυνο των ιώσεων και, κυρίως, της γρίπης.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου της Πενσιλβάνια ένα ανοιχτό σχολείο δίνει στους μαθητές την «δυνατότητα» να κολλήσουν ίωση (και να τη μεταφέρουν και στην οικογένειά τους) περίπου 760.000 φορές την ημέρα! Αυτός είναι ο αριθμός των επαφών που διαπίστωσαν μεταξύ παιδιών και διδακτικού προσωπικού ή επαφής με επιφάνειες που «κρατάνε» ιούς. Ο βασικός λόγος που τα σχολεία είναι «λίκνα λοιμώξεων» είναι ότι εκεί οι αποστάσεις μηδενίζονται. Ακόμα και στο τρόλεϊ ή στο μετρό, μπορεί κάποιος να κρατήσει την απόσταση των 3 μέτρων που θεωρείται απόσταση ασφαλείας» από τους άλλους σε περίπτωση που νοσούν, βήξουν ή φταρνιστούν. Όμως αυτό στα σχολεία είναι αδύνατον και όλα τα παιδιά έχουν απόσταση αναπνοής από τα υπόλοιπα, συν το γεγονός ότι συνηθίζουν περισσότερο την άμεση και σωματική επαφή σε σύγκριση με τους ενηλίκους. Δηλαδή τα παιδιά αγγίζουν τα άλλα παιδιά συχνότερα, πιάνουν τα αντικείμενα που ανήκουν στους άλλους και συχνά βεβαίως φέρνουν τα δαχτυλάκια τους στη μύτη ή στα μάτια τους, οπότε «εισάγουν» τον ιό στον οργανισμό τους και μετά –βεβαίως- τον φέρνουν στο σπίτι.

Ο αριθμός των επαφών που μετρήθηκε και που δείχνει ότι τα ανοιχτά σχολεία δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες ευκαιρίες για μετάδοση της γρίπης, έγινε με ειδικούς αισθητήρες που έφεραν τα παιδιά σαν μενταγιόν στο λαιμό τους.