Έρευνα Αμερικανών έδειξε ότι το κόκκινο χρώμα είναι το πιο ελκυστικό χρώμα και για τις γυναίκες –είχαμε ήδη γράψει προ μηνών ότι είναι το αγαπημένο χρώμα των ανδρών. Η νέα έρευνα έδειξε ότι και η γυναίκα θεωρεί το κόκκινο πιο σέξι χρώμα από τα άλλα, ακόμα κι αν είναι στη γραβάτα ή στο μπλουζάκι. Ο λόγος είναι ότι το συσχετίζει με τη δύναμη και την εξουσία. Οι άνδρες πάλι το βρίσκουν ελκυστικό επειδή ενστικτωδώς το ταυτίζουν με την υγεία, τη ζωτικότητα και την αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας.

Γενικά και τα δύο φύλα προτιμούν το κόκκινο επειδή είναι το χρώμα του αίματος, το οποίο ο άνθρωπος θεωρεί απόδειξη ζωτικότητας και, έμμεσα, ικανότητας του ατόμου για μάχη και επιβίωση. Και τα δύο φύλα επίσης ενστικτωδώς βρίσκουν αδιάφορα ή μη ελκυστικά τα κιτρινωπά χρώματα ή τα χλωμά πρόσωπα, επειδή δεν δηλώνουν την παρουσία του ζωτικού αίματος. Όταν βέβαια το κόκκινο το φοράει ένας «εχθρός», τότε δεν μας έλκει, αλλά συνιστά διπλή απειλή –το άτομο αυτό είναι εχθρικό και «επιπλέον» έχει το χρώμα της εξουσίας, της δύναμης και της ζωτικότητας.

Ο Άγιος Βασίλης δεν ντύθηκε στα κόκκινα πάντως επειδή αυτό το χρώμα είναι σέξι ή δείχνει δύναμη. Αν πάτε στο BBC θα βρείτε ενδιαφέρουσες ερμηνείες για τα χρώματα του Άγιου. Πολλοί πιστεύουν ότι τα επέβαλε η Κόκα Κόλα για να ταιριάζουν με το αναψυκτικό της το 1930, κάτι που άλλοι θωρούν μύθο. Πιστεύεται επίσης ότι ο Άγιος Βασίλης είναι συγγενής ως συμβολική μορφή με τον Άγιο Νικόλαο και ότι ο τελευταίος φορούσε ως επίσκοπος κόκκινο μανδύα. Άλλη ερμηνεία είναι ότι ήδη από το 1880 ένα δημοφιλές έντυπο (το Harper’s Weekly) παρουσίαζε χαρακτικά του καλλιτέχνη Thomas Nast και σε αυτά ο Άγιος Βασίλης παρουσιαζόταν ως παχουλός άνδρας ντυμένος στα κόκκινα.